Archeologie en actualiteit
Lesmodule - Achtergrondinformatie
De Romeinse tijd van Nederland duurde bij elkaar zo’n vijf eeuwen. Dat is een enorm lange periode. Er is in die tijd natuurlijk van alles gebeurd. We weten niet precies wat, want er is die tijd niet zoveel over Nederland geschreven. Of misschien wel, want de Romeinen brachten ook het schrift naar Nederland. Er zijn zelfs wat teksten over Noord-Nederland en over Germanen. Waarschijnlijk is veel meer over ons land geschreven, maar dat is na tweeduizend jaar niet bewaard gebleven.
Wat we wel weten, komt vooral door wat archeologische vondsten ons kunnen vertellen. Opgravingen laten zien hoe onze voorouders woonden, wat ze deden en wat ze aten. Daarom is de archeologie ook zo belangrijk. Zo kan een archeoloog vaak al van één scherf zeggen waar die vandaan komt. Bijvoorbeeld dat die komt van een amfoor met olijfolie uit Spanje. Of een kruik met dadels uit Griekenland. De technieken worden ook steeds beter. Als je hout onderzoekt, kun je aan de jaarringen precies zien in welk jaar een boom is gekapt. En je kunt met radar tegenwoordig onder de grond kijken zonder te graven.
Deze glasscherf van een Romeinse kom is gevonden in Cuijk. Waarschijnlijk is de kom gemaakt in Venetië (Italië).
Ook vrouwen gingen op reis. Ze reisden bijvoorbeeld mee met hun partner in het Romeinse leger.
Nieuwe technieken worden ook gebruikt bij het bestuderen van botten en kiezen. Op die manier kun je erachter komen waar mensen zijn opgegroeid. Heel vaak blijken ze ergens anders vandaan te komen, tot grote verbazing van de archeologen. Mensen reisden in de Romeinse tijd veel meer dan we tot nu dachten. Of met een modern woord: er was veel migratie. En deze mensen met verschillende afkomst mengden zich blijkbaar heel makkelijk.
Een andere conclusie van het onderzoek is dat geen enkel volk op z’n plek bleef wonen. Na een tijdje, soms na een paar eeuwen, vertrokken mensen naar een andere plek. Dat gebeurde keer op keer, in heel Nederland, ook bij de Friezen bijvoorbeeld. Je kunt dan ook niet spreken over oer-Nederlanders die hier altijd hebben gewoond. De werkelijkheid is veel spannender, zo bewijst de archeologie. De wereld was voortdurend in beweging.
In Nederland is de archeologie nog extra bijzonder vergeleken andere landen. In de natte bodem van Nederland blijven sommige spullen vaak beter bewaard, zoals hout en leren schoenen. Dat is ook een belangrijke reden om de Neder-Germaanse limes op de lijst van Werelderfgoed van unesco te zetten. Op die lijst staan bijvoorbeeld ook de piramiden van Egypte en de Chinese Muur. Maar de limes is anders: je kunt het niet zien, want het ligt onder de grond. Het is een archeologisch monument.
Deze leren linkerschoen is sinds de Romeinse tijd goed bewaard gebleven in de drassige bodem bij Deurne.
Lessuggestie
-
ROMEINSE SCHATTEN UIT NEDERLANDSE BODEM
ROMEINSE SCHATTEN UIT NEDERLANDSE BODEMAan de hand van acht bijzondere vondsten ontdekken leerlingen hoe het werk van archeologen bijdraagt aan wat we weten over de Romeinse tijd in Nederland. Ook worden ze uitgedaagd om kritisch na te denken over onze kennis van het verleden.
Lesduur: circa 1 lesuur
Doelgroep: basisonderwijs groep (6)-7-8
Lesaanbod bij het thema - Van aanbieders in heel Nederland
-
De Romeinse Limes - Meer dan Romeins
De Romeinse Limes - Meer dan RomeinsIn deze digitale les wordt duidelijk hoe de Romeinse Limes tot stand is gekomen. Ook geeft het een eerste indruk van de Romeinse samenleving als multiculturele samenleving, waarin mensen leefden die uit alle windstreken afkomstig waren.
-
Romeinen in de klas
Romeinen in de klasHet museum en de Romeinen komen naar jouw school toe. Met een lading vol indrukwekkende replica’s worden de leerlingen ondergedompeld in de Romeinse tijd in Brabant. Ze maken kennis met de goden die toen aanbeden werden.
-
Laat de geschiedenis herleven - De Romeinse vrouw
Laat de geschiedenis herleven - De Romeinse vrouwAan de hand van krantenartikelen en foto’s gaan leerlingen drie opdrachten doen: een plattegrond maken van de archeologische vondst en de omgeving, de gevonden voorwerpen inventariseren en als laatste een reconstructieverslag schrijven.
-
Slimme jongens die Romeinen: Romeinse technieken
Slimme jongens die Romeinen: Romeinse techniekenDe Romeinen lieten technieken na waar we vandaag de dag nog voordeel van hebben. Met dit lespakket maken leerlingen van 11 tot 14 jaar kennis met de bijzondere geschiedenis van de Romeinse grens, de limes, in Zuid-Holland.
-
De Romeinen in Noord-Brabant
De Romeinen in Noord-BrabantLeerlingen gaan zelfstandig aan de slag met échte Romeinse voorwerpen die door de Romeinen in Brabant zijn gebruikt. Aan de hand van voorwerpen en de daarbij behorende werkbladen leren ze over de verschillende aspecten van het leven in de Romeinse tijd.
-
Beleef Het Verleden met Lotte
Beleef Het Verleden met LotteDe les bestaat uit een filmpje, een lesbrief, docenteninformatie en een beeldbank. In het filmpje beleeft Lotte avonturen in de Romeinse tijd. De lesbrief gaat in op de lesstof die in het filmpje naar voren komt.
-
Ceuclum, Cuijk in de Romeinse tijd
Ceuclum, Cuijk in de Romeinse tijdDoor middel van een leskist met tal van Romeinse objecten voor in de klas en een bezoek aan Museum Ceuclum, maken leerlingen kennis met de geschiedenis van Cuijk in de Romeinse tijd.
-
Kruip in de huid van een Romein
Kruip in de huid van een RomeinIn Huis van Hilde maken leerlingen kennis met het dagelijks leven in Noord-Holland in de Romeinse tijd. Ze worden zich bewust hoe de mensen, Friezen en Romeinen, in deze omgeving leefden.
-
Ontdek het verleden
Ontdek het verledenHet programma voor het basisonderwijs in Museum Hoge Woerd bestaat uit een concept van 22 modules op verschillende niveaus. Reis mee door de tijd, ontdek het Romeinse schip, verken het castellum en daal af in 3000 jaar geschiedenis.
-
Op zoek naar de Romeinen
Op zoek naar de RomeinenDe leerlingen gaan met een educatief medewerker mee op zoek naar de Romeinen. Ze zien zwaarden, munten en sieraden, die archeologen in de grond vonden. Ook kunnen ze soldatenhelmen passen en voelen hoe zwaar een maliënkolder was. Ook mogen de leerlingen z
-
Wonen in een Romeins Marskamp
Wonen in een Romeins MarskampDeze les is een introductie over het bezoek van de Romeinen aan Ermelo, de vondsten die gedaan zijn en de locatie waar ze geweest zijn. Er is een minitentoonstelling in de klas en we gaan samen naar het Marskamp op de heide.
-
Romeinen in Elst
Romeinen in ElstOok in Elst leefden tweeduizend jaar geleden Romeinen tussen de Bataven. Onder de vloer van de Grote Kerk in Elst zijn de fundamenten van twee Romeinse tempels gevonden. Tijdens deze les leren de leerlingen het verhaal van de Romeinen en Bataven in Elst.
-
Archeologie van de Romeinse grens
Archeologie van de Romeinse grensEen archeoloog komt op bezoek en vertelt wat archeologie is. Hierbij wordt specifiek ingegaan op Romeinen en de Romeinse tijd. Leerlingen gaan vervolgens in groepjes aan de slag met het bekijken en determineren van vondsten.
-
Romeinenwerkplaats
RomeinenwerkplaatsIn de interactieve Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïeken, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult en meer!
-
Archeologie in de klas
Archeologie in de klasEen archeoloog graaft naar eeuwenoude voorwerpen in de grond. Wat neemt hij mee naar zijn werk? Een van de archeologen van Museum Het Valkhof komt met zijn koffer naar de school toe en laat de kneepjes van het vak zien.
Verdieping bij het thema
-
Themadossier | Archeologie
Themadossier | ArcheologieOnder onze voeten liggen de resten van een wereldrijk. Wapens, tempels, aardewerk en zelfs hele schepen: de Nederlands bodem is een schatkamer. Al die voorwerpen vertellen het verhaal van de Lage Landen in de Romeinse tijd. In het themadossier Archeologie vind je columns, artikelen en archeologische topstukken!
-
Best Nine in 3D
Best Nine in 3DLangs de Limes zijn honderden bijzondere archeologische vondsten gedaan. Een keuze uit de mooiste gevonden voorwerpen vind je op deze pagina. Elk object is in 3D te bekijken. Op de 3D-pagina vind je bovendien een uitgebreidere beschrijving van het object.
-
ArcheoHotspots
ArcheoHotspotsArcheoHotspots zijn plekken waar je zelf kennis kunt maken met archeologie. Je kunt er gratis binnenlopen en meehelpen met archeologisch onderzoek. Vaak kun je er ook aan de slag met Romeins vondstmateriaal.
Tips bij het thema - Filmpjes, boeken, websites, afbeeldingen en meer
-
Topstukken uit het Rijksmuseum van Oudheden
Topstukken uit het Rijksmuseum van OudhedenOp de website van het Rijksmuseum van Oudheden website vind je hele mooie voorwerpen uit de Romeinse tijd in Nederland.
-
Collectiezoeker Rijksmuseum van Oudheden
Collectiezoeker Rijksmuseum van OudhedenIn de collectiezoeker van het Rijksmuseum van Oudheden vind je ruim 19.000 voorwerpen uit de Romeinse tijd in Nederland.
-
Archeologie van Nederland | Romeinse tijd
Archeologie van Nederland | Romeinse tijdOp de website van het Rijksmuseum van Oudheden website vind je heel veel pagina’s met informatie over de Romeinse tijd aan de hand van de voorwerpen uit de collectie.
-
Museum Het Pakhuis
Museum Het PakhuisDe Romeinen waren in Ermelo! Bezoek de tentoonstelling 'Oog in oog met de Romeinen'. Volg een opleiding tot legionair, schuif aan bij een Romeinse kookles en ontdek van alles over de sporen die 5000 soldaten op de hei in Ermelo achterlieten.
-
ArcheoLab Utrecht
ArcheoLab UtrechtTijdens een bezoek aan de ArcheoLab in Castellum Hoge Woerd neem je een kijkje in de wereld van de archeologie en de periodes vanaf de prehistorie t/m nu.
-
Best nine in 3D
Best nine in 3DLangs de Limes zijn honderden bijzondere archeologische vondsten gedaan. Een keuze uit de mooiste gevonden voorwerpen vind je op deze pagina. Elk object is in 3D te bekijken. Op de 3D-pagina vind je bovendien een uitgebreidere beschrijving van het object.
-
DOMunder
DOMunderBen jij klaar voor een écht spannende attractie? Kom dan naar Utrecht en ga DOMunder: een ondergrondse ontdekkingstocht naar de verborgen geschiedenis van de stad. Bekijk de muren van het Romeinse fort, dat hier 2000 jaar geleden stond!
-
Archeon
ArcheonKom héél dichtbij de Romeinen en bezoek het Romeins Museum. In themapark het Archeon stap je in de geschiedenis. Ontdek zelf hoe het vroeger was!
-
Rijksmuseum van Oudheden
Rijksmuseum van OudhedenIn het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, kun je allerlei schatten uit de Romeinse tijd bewonderen. Kom ze zelf bekijken en leer zo meer over de Romeinen en de Romeinse tijd!
-
Museumpark Orientalis
Museumpark OrientalisBijna nergens anders kun je het dagelijks leven van de Romeinen zo goed zien en beleven als in Museumpark Orientalis. In de Romeinse stadsstraat is een herberg, schoollokaal en een compleet huis. Er is altijd wel iets te beleven!
-
Museum Het Valkhof
Museum Het ValkhofNijmegen is de oudste Romeinse plaats in Nederland. Logisch dus dat hier veel Romeinse spullen zijn opgegraven en teruggevonden, zoals een ruiterhelm en allerlei sieraden. Al deze schatten kun je bewonderen in Museum het Valkhof.
-
Archeologie op de kaart
Archeologie op de kaartOp Archeologie op de kaart zie je waar in Nederland welke interessante vondst uit de Romeinse tijd is gedaan. Iedere vondst is voorzien van beeldmateriaal en uitleg. Een schat aan informatie voor je spreekbeurt of werkstuk!
-
Spreekbeurtkoffer Museum Hoge Woerd
Spreekbeurtkoffer Museum Hoge WoerdWist je dat je bij Museum de Hoge Woerd spreekbeurtkoffers kunt lenen? Elke koffer bevat een map met achtergrondinformatie, foto’s en materialen. Er is een spreekbeurtkoffer over archeologie, Romeinen en de Tweede Wereldoorlog.
-
Spreekbeurtkoffer Museum Het Valkhof
Spreekbeurtkoffer Museum Het ValkhofVertel over de Romeinen met de spreekbeurtkoffer van Museum Het Valkhof! Een koffer vol informatie en voorwerpen over de Romeinen, zoals een film over de Romeinen in Nijmegen en een maquette van een vesting, een heuse leren schoen en een olielampje.
-
Afbeeldingen en foto's Romeinse Limes
Afbeeldingen en foto's Romeinse LimesBen je op zoek naar mooie afbeeldingen en foto's over de Romeinse Limes en de Romeinse tijd in Nederland? Neem dan hier eens een kijkje!
Meer lesmodules
Benieuwd naar de andere thema's en lessuggesties?