Ga naar inhoud

Het verhaal van Coriovallum

Organisatie: Thermenmuseum | Plaats van uitvoering: Buiten de klas
Leerlingen in Thermenmuseum
Themas:
Dagelijks leven
Bouwkunst en techniek
Archeologie en actualiteit
Niveau:
Middelbare school, klas 1/2
Ontdek het Thermenmuseum met de digitale kijkwijzer van Kunst uit het vuistje! Met deze kijkwijzer maken je leerlingen kennis met het Romeinse badhuis van Coriovallum en de nieuwe expositie waarin je een reis maakt door Romeins Zuid-Limburg.
 
Aan de hand van diverse opdrachten en vragen gaan je leerlingen op onderzoek in het museum. In het museum maken zij kennis met de verschillende mensen die leefden in en rond Coriovallum en onderzoeken zij bronnen behorende bij deze personages. Het hele leven in Romeins Zuid-Limburg komt aan bod. Van het platteland tot de stad, en van de luxe villa’s tot het eten in de taberna.

Uiteindelijk moeten je leerlingen zich inleven in hun gekozen personage en schrijven zij een kort verhaal over het leven van dit persoon. De kijkwijzers maak je in een digitale omgeving. Als docent kun je de voortgang van de leerlingen in het museum volgen en dient iedere leerling digitaal hun gemaakte werk in. Ideaal voor een nabespreking in de klas.

Je leerlingen kunnen voor het invullen van de vragen hun eigen smartphone of tablet gebruiken.

Doel

Kennismaken met het regionale Romeinse leven in deze regio en kennismaken met het authentieke badhuis in Coriovallum (Romeins Heerlen).

Lesmateriaal/ werkvorm 

Iedere leerling vult zijn eigen kijkwijzer in, die beoordeelt wordt door de docent. De klas wordt in groepjes verdeeld. Ieder groepje werkt aan alle thema’s óf de docent maakt een selectie uit de thema’s voor ieder groepje. Kiest de docent voor de tweede optie, dan kunnen de leerlingen op school de verschillende thema’s en hun bevindingen aan elkaar presenteren.

Voor de leerling: Je logt in met je smartphone of je tablet in op Kunst uit het vuistje.nl, volgt de instructies en klaar is kees! Kunst uit het vuistje stuurt je verslag automatisch door naar je school. Handig voor de docent, kan die meteen zien wat jij allemaal hebt meegemaakt.

Voor de docent: Als docent ontvang je een handig correctiemodel. De digitale verslagen van de leerlingen komen binnen via je mailadres. Ze zijn eenvoudig na te kijken en kunnen makkelijk gebruikt worden in een digitale leeromgeving als Magister.

Leerdoelen en competenties

  • Kennismaken met het dagelijkse leven in Romeins Zuid Limburg aan de hand van thema’s zoals wonen, wegen, platteland, stad. Kom in aanraking met een van de oudste Romeinse gebouwen in Nederland: het Romeinse badhuis en zijn functie.
  • De les sluit aan bij kerndoelen 1, 5, 6, 37, 38, 40, 51, 52.
  • Competenties: samenwerken, onderzoeken, ict basisvaardigheden, communiceren, sociale-en culturele vaardigheden.

Tijden

De les kan tijdens de openingstijden van het museum geboekt worden.

Tijdsbeslag

90 minuten

Prijs

€20,- per 35 leerlingen.

Aantal leerlingen

Maximaal 35 leerlingen.

Gewenste begeleiding vanuit school

2 (inclusief docent)

Locatie

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9, Heerlen