100% Romeins - museumles
LeidenTijdens de museumles in het Rijksmuseum van Oudheden gaan leerlingen op zoek naar de Romein in zichzelf. Ze ontdekken welke elementen van de Romeinse tijd nog steeds een onderdeel zijn in ons dagelijks leven.
Hieronder vind je een overzicht van al het beschikbare Romeinse lesmateriaal. Door gebruik te maken van de zoekfilters vind je eenvoudig het geschikte lesmateriaal voor je klas. De lessen sluiten aan bij verschillende thema's, weergegeven met icoontjes.
Voor leerlingen is er een rubriek met inspiratie voor werkstukken, spreekbeurten en tips voor boeken, filmpjes en uitstapjes. Dit materiaal kun je natuurlijk ook in de les gebruiken. Informatie over de Romeinen in Nederland, geschreven voor leerlingen, vind je hier. Uitgebreide informatie over de Romeinse limes, Romeinen in Nederland en tips voor verdieping, boeken en inspiratie voor docenten vind je op de algemene website.
Tijdens de museumles in het Rijksmuseum van Oudheden gaan leerlingen op zoek naar de Romein in zichzelf. Ze ontdekken welke elementen van de Romeinse tijd nog steeds een onderdeel zijn in ons dagelijks leven.
De Romeinen lieten technieken na waar we vandaag de dag nog voordeel van hebben. Met dit lespakket maken leerlingen van 11 tot 14 jaar kennis met de bijzondere geschiedenis van de Romeinse grens, de limes, in Zuid-Holland.
Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met échte Romeinse voorwerpen die door de Romeinen in Brabant zijn gebruikt. Aan de hand van voorwerpen en de daarbij behorende werkbladen leren ze over de verschillende aspecten van het leven in de Romeinse tijd.
De les bestaat uit een filmpje, een lesbrief, docenteninformatie en een beeldbank. In het filmpje beleeft Lotte avonturen in de Romeinse tijd. De lesbrief gaat in op de lesstof die in het filmpje naar voren komt.
Door middel van een leskist met tal van Romeinse objecten voor in de klas en een praktijkles in Museum Ceuclum, de Romeinse Tuin en de archeologische werkruimte maken leerlingen kennis met de geschiedenis van Cuijk in de Romeinse tijd.
In Huis van Hilde maken leerlingen kennis met het dagelijks leven in Noord-Holland in de Romeinse tijd. Ze ervaren hoe een archeoloog omgaat met Romeinse vondsten en worden zich bewust hoe de mensen, Friezen en Romeinen, in deze omgeving leefden.
Duik in de tijd dat Romeinen in onze regio woonden! In de museumzaal kun je veel Romeinse gebruiksvoorwerpen ontdekken. Wist je dat we nog veel Romeinse voorwerpen tegenwoordig gebruiken? Alleen in een modern jasje.
De geluksbrenger is opgebouwd rondom de gelijknamige jeugdroman over de vroegste geschiedenis van Leeuwarden. Met deze leskist krijgen leerlingen de kans om archeologische vondsten uit hun eigen woonomgeving te bekijken, vast te houden en te onderzoeken.
Het programma voor het basisonderwijs in Museum Hoge Woerd bestaat uit een concept van 22 modules op verschillende niveaus. Reis mee door de tijd, ontdek het Romeinse schip, verken het castellum en daal af in 3000 jaar geschiedenis.
Baroen verzorgt militair historische kinderactiviteiten. Leerlingen volgen een trainingsprogramma waarin de meest belangrijke taken van een Romeinse soldaat aan bod komen: het vechten met het individuele wapen en het samenwerken in een formatie.
Leerlingen ontdekken in verschillende workshops in Museum Kasteel Wijchen het verschil tussen het eten en drinken in de Romeinse tijd en de huidige tijd. Wat aten ze in die tijd, welke producten waren beschikbaar, hoe rook het en vooral: hoe smaakte het?
Het lespakket 'Kruip in de huid van een Romein!' bevat een introductie op het tijdperk van de Romeinen. Het pakket bestaat uit een digibordles en een online kindercollege over de Romeinen.
Nergens zie je in Nederland zoveel over Romeinse soldaten en burgers die hier 2000 jaar geleden leefden als in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De leerlingen trekken een Romeinse tunica aan en gaan met een museummedewerker mee op zoek naar de Romeinen.
In Museum Het Pakhuis in Ermelo ontrafelen leerlingen in teams via opdrachten de geheimtaal van Julius Ceasar. Zo ontdekken ze spelenderwijs het verhaal van de Romeinen en de geschiedenis van het Romeinse marskamp dat vlakbij Ermelo is gevonden.
Ook in Elst leefden tweeduizend jaar geleden Romeinen tussen de Bataven. Onder de vloer van de Grote Kerk in Elst zijn de fundamenten van twee Romeinse tempels gevonden. Tijdens deze les leren de leerlingen het verhaal van de Romeinen en Bataven in Elst.
Een docent gekleed in Romeinse kleding komt in de klas en vertelt over de Romeinse tijd aan de hand van replica’s. Kinderen mogen objecten aanraken, uitproberen, kleding passen en leren zo spelenderwijs een beeld te vormen van de Romeinse tijd.