Ga naar inhoud

Overzicht lesaanbod

Hieronder vind je een overzicht van al het beschikbare lesmateriaal over de Romeinse tijd en de Limes in Nederland. Door gebruik te maken van de zoekfilters vind je eenvoudig het geschikte lesmateriaal voor je klas. De lessen sluiten aan bij verschillende thema's, weergegeven met icoontjes. Voor elk thema is een lesmodule ontwikkeld met achtergrondinformatie en lessuggesties voor in de klas.

Voor leerlingen is er een rubriek met inspiratie voor werkstukken, spreekbeurten en tips voor boeken, filmpjes en uitstapjes. Uitgebreide informatie over de Romeinse limes, Romeinen in Nederland en tips voor verdieping, boeken en inspiratie voor docenten vind je op de algemene website.

Vind snel het geschikte lesmateriaal

Met behulp van vele replica's krijgen de leerlingen een inkijkje in het leven in de Romeinse tijd in Brabant. De leerlingen ontdekken de goden die in de Romeinse tijd werden aanbeden en gaan zelf aan de slag om zo'n godenwereld te onderzoeken.

Naar het lesmateriaal

Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met échte Romeinse voorwerpen die door de Romeinen in Brabant zijn gebruikt. Aan de hand van voorwerpen en de daarbij behorende werkbladen leren ze over de verschillende aspecten van het leven in de Romeinse tijd.

Naar het lesmateriaal

Leerlingen ontdekken in verschillende workshops in Museum Kasteel Wijchen het verschil tussen het eten en drinken in de Romeinse tijd en de huidige tijd. Wat aten ze in die tijd, welke producten waren beschikbaar, hoe rook het en vooral: hoe smaakte het?

Naar het lesmateriaal

Nergens zie je in Nederland zoveel over Romeinse soldaten en burgers die hier 2000 jaar geleden leefden als in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De leerlingen trekken een Romeinse tunica aan en gaan met een museummedewerker mee op zoek naar de Romeinen.

Naar het lesmateriaal

Ook in Elst leefden tweeduizend jaar geleden Romeinen tussen de Bataven. Onder de vloer van de Grote Kerk in Elst zijn de fundamenten van twee Romeinse tempels gevonden. Tijdens deze les leren de leerlingen het verhaal van de Romeinen en Bataven in Elst.

Naar het lesmateriaal

'Legend of Lucius’ speelt zich af in Romeins Woerden. Lucius vertelt dat een van zijn voorouders ten onrechte is beschuldigd van een misdrijf. Door tijdens de (digitale) speurtocht het misdrijf op te lossen, kan de dader worden gevonden.

Naar het lesmateriaal

In de museumles 'Terug naar de Romeinen' maken de leerlingen van groep 5 kennis met de vroegste geschiedenis van hun eigen woonplaats. De kinderen komen van alles te weten over Forum Hadriani en ze ontdekken waarom dit zo'n belangrijke plek was.

Naar het lesmateriaal

Door de Romeinse leskist in de klas te halen maken leerlingen op een praktische manier kennis met het Romeinse leven. De leskist is gevuld met Romeinse replica's die passen bij diverse thema's zoals het Romeinse leger, eten en drinken, de Romeinse vrouw.

Naar het lesmateriaal

Ga mee terug in de tijd en onderzoek het verre verleden van rendierjager tot rijke Romein! Tijdens een vraag-leergesprek over de prehistorie en de Romeinse tijd staat het thema uitvinden centraal. Vervolgens gaan leerlingen zelf op onderzoek uit.

Naar het lesmateriaal

Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. In het museum wandel je over de thermen, het Romeinse badhuis. In de vaste expositie van het museum zie je vele honderden Romeinse objecten.

Naar het lesmateriaal

Met deze leskist maken leerlingen op speelse wijze leerlingen kennis met het leven van de Romeinen en de Friezen in de regio Velsen. Centraal staat hierbij het stripverhaal 'Malorix' van Bert Bus over de Romeinse forten bij Velsen.

Naar het lesmateriaal