Ga naar inhoud

Leskist Malorix

Organisatie: Pieter Vermeulen Museum | Plaats van uitvoering: In de klas
Leskist Malorix
Themas:
Dagelijks leven
Landschap en natuur
Niveau:
Basisschool, groep 5/6
Basisschool, groep 7/8

Met deze leskist maken leerlingen op speelse wijze  leerlingen kennis met het leven van de Romeinen en de Friezen in de regio Velsen. Centraal staat het stripverhaal ‘Malorix’ van Bert Bus, geschreven en getekend naar aanleiding van de opgravingen van twee Romeinse forten bij Velsen. Het verhaal vormt de kapstok voor de opdrachten die in circuitvorm gedaan kunnen worden waarbij leerlingen op speelse wijze  kennis maken met het leven van de Romeinen en de Friezen in de regio Velsen.

Doel

  • Vergroten van historisch besef en waarde van erfgoed uit de leefomgeving van leerlingen en het vergroten van hun betrokkenheid hierbij.
  • Leerlingen kennis laten nemen hoe de Friezen en Romeinen in deze omgeving hebben geleefd en hun invloed op de ontwikkeling van het gebied.

Lesmateriaal/ werkvorm

De kist bevat twaalf opdrachten, waaronder een doosje met originele scherven en replica’s, een set verkleedkleren van een Romeinse soldaat en voor elke leerling het stripboek en een werkboekje. Bij de opdrachten zijn opdrachtkaarten, antwoordkaarten en allerlei materialen waaronder een doosje met originele scherven en replica’s, een set verkleedkleren van een Romeinse soldaat, een slingerkogel, een luisteropdracht, een omkeerpuzzel, topografische kaarten, stuk hout met runentekens, een tabula etc.
Bij het verhaal is ook een voorleesverhaal en een meeleesverhaal dat samen met de strip beluisterd kan worden.

Deze leskist is ontwikkeld voor groep 6 van het basisonderwijs in Velserbroek maar ook geschikt voor andere bovenbouwgroepen. Het stripboek Malorix wordt in de klas meegelezen met meeluisterverhaal en voorleesverhaal. De opdrachten kunnen in circuitvorm worden gedaan in groepjes van 4 leerlingen.

De les kan uitgebreid worden met een workshop in het Pieter Vermeulen Museum.

Leerdoelen en competenties

De leskist sluit aan bij de kerndoelen 51, 52 en 53 binnen het leergebied 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' en kerndoel 56 binnen leergebied 'Kunstzinnige oriëntatie'.

Tijden

  • De leskist kan op aanvraag gereserveerd worden.
  • De les kan uitgebreid worden met de workshop 'Romeinen' in het museum. Deze workshop kan geboekt worden op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

Tijdsbeslag

Lezen van de strip – ongeveer 90 minuten
Voorleesverhaal: 30 min
Circuitopdrachten: 120 minuten
Workshop in het museum: op aanvraag.

Prijs

  • Huur leskist: € 10,- euro per leskist voor scholen in Velsen en € 20,- per leskist voor scholen buiten Velsen.
  • Kosten voor een workshop in het Pieter Vermeulen Museum: € 50,- per groep (incl. gebruik van de leskist in de klas)

Uitleenlocatie

Pieter Vermeulen Museum
Driehuizerkerkweg 34d, Driehuis