Ga naar inhoud

Terug naar de Romeinen

Organisatie: Museum Swaensteyn | Plaats van uitvoering: Buiten de klas
Leerlingen in Museum Swaensteyn
Themas:
Oorlog en vrede
Cultuur en religie
Dagelijks leven
Mens en maatschappij
Bouwkunst en techniek
Niveau:
Basisschool, groep 5/6

In de museumles 'Terug naar de Romeinen' maken de leerlingen van groep 5 kennis met de vroegste geschiedenis van hun eigen woonplaats. De kinderen komen van alles te weten over Forum Hadriani en ze ontdekken waarom dit voor de Romeinen zo'n belangrijke plek was.

Geschiedenis Romeinen en Cananefaten in Voorburg
Het Romeinse stadje Forum Hadriani (markt van Hadrianus) werd rond het jaar 70 van onze jaartelling gesticht aan het kanaal van Corbulo. Er waren huizen, tempels, winkels en zelfs een haven.

In de museumles 'Terug naar de Romeinen' maken de leerlingen van groep 5 kennis met de vroegste geschiedenis van hun eigen woonplaats. De kinderen komen van alles te weten over Forum Hadriani en ze ontdekken waarom dit voor de Romeinen zo'n belangrijke plek was. Gedurende de les kruipen de kinderen in de huid van de bewoners van Forum Hadriani en gaan ze aan de slag met allerlei opdrachten. Als ze zich als een echte Romein hebben gedragen, reizen de kinderen weer terug naar deze tijd, met een Romeins diploma op zak!

Doel

Leerlingen maken kennis met de Romeinen en in het bijzonder de Romeinse geschiedenis van de gemeente – Leidschendam - Voorburg. Leerlingen komen meer te weten over de geschiedenis van hun woonplaats en raken zo vertrouwd met hun eigen omgeving.

Lesmateriaal/ werkvorm 

Klassikaal en in groepsverband.

Leerdoelen en competenties

Leerlingen weten aan het einde van de les:

  • dat er in ons land verschillende Germaanse stammen woonden. Een van de Germaanse stammen waren de Cananefaten.
  • dat Romeinen Nederland binnentrokken. Ze kwamen tot aan de Rivier de Rijn. De noordgrens noemen we de Limes.
  • dat veel Cananefaten en Romeinen vrienden werden. Ze konden van elkaar leren. De kinderen kunnen hier enkele voorbeelden van noemen.
  • dat er op de plek waar nu Leidschendam-Voorburg ligt, een stadje lag dat Forum Hadriani heette. Kinderen kunnen uitleggen waarom dit een belangrijke plaats was.
  • dat in Leidschendam - Voorburg Romeinse resten zijn gevonden omdat hier vroeger een Romeins stadje lag.

De les sluit aan bij de kerndoelen 51 en 52 binnen het leergebied 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' en kerndoel 56 binnen leergebied ‘Kunstzinnige oriëntatie’.

Tijden

  • Op aanvraag en op alle dagen mogelijk.
  • Voorburgse basisscholen krijgen de les aangeboden vanuit het Cultuurmenu (groep 5) op de woensdagochtend.

Tijdsbeslag

90 minuten.

Prijs

Voor meer informatie over kosten of aanmelden neemt u contact op met de afdeling Educatie via educatie@huygensmuseum.nl.

Aantal leerlingen

30 leerlingen.

Gewenste begeleiding vanuit school

Minimaal 2 begeleiders, maximaal 4.

Locatie

Museum Swaensteyn
Herenstraat 101, Voorburg