Ga naar inhoud

Wijchen - Molenberg

De Molenberg is een grotendeels natuurlijke heuvel. Op de flanken ervan zijn veel graven gevonden, zowel uit de bronstijd/ijzertijd als uit de Romeinse tijd. Zo trof men bij de sloop van het oude molenhuis in 1978 een bord en een kommetje aan van terra sigillata. Op beide serviesdelen waren de letters 'MAII' ingekrast, oftewel 'van Maius'. In de Romeinse tijd was het voor soldaten gebruikelijk om serviesgoed op deze manier te merken. Maius leefde in de eerste helft van de 2e eeuw en is de eerste inwoner van Wijchen van wie de naam bekend is.


Bord van terra sigillata met aan de onderkant de letters ‘MAII’ gekrast. (RomeinenNU)


Vermoedelijke omvang van het Romeinse grafveld op de Molenberg. (Bron: Hendriks & Magnée-Nentjes 2008, 152)

Al bijna 100 jaar komen er met enige regelmaat vondsten uit de Molenberg. Het duurde echter tot 2004 voordat er grootschalig archeologisch onderzoek kon plaatsvinden. Dat gebeurde voorafgaand aan de nieuwbouw van de brandweerkazerne. Archeologen legden in totaal 25 graven bloot en 4 kuilen met asresten. De totale omvang van het grafveld schat men op 120 graven. Dat wijst op een doorlopend gebruik van het grafveld door 2 tot 4 huishoudens tussen ca. 50-210. De nederzetting waar deze mensen woonden, is echter nog niet gevonden.

De graven variëren nogal in rijkdom. De graven uit de eerste periode (90-120) hebben de rijkste bijgiften gekregen. Deze hadden meestal ook ronde of vierkante kringgreppels, wat mogelijk wijst op de aanwezigheid van een grafheuvel. Een van de rijkste graven was die van een vrouw van 25-30 jaar, begraven met een houten askist. Zij kreeg naast vaatwerk ook een spiegel mee in haar graf. Binnen hetzelfde graf lagen ook de crematieresten van een zuigeling van 6-9 maanden – wellicht haar kind? Als stille getuige van het menselijk drama kreeg de baby een zuigflesje mee, op weg naar het hiernamaals.


Stille getuige van een menselijk drama: het Romeinse zuigflesje in graf 9, het kindergraf. (Bron: Hendriks & Magnée-Nentjes 2008, 106)

Bronnen en verwijzingen