Ga naar inhoud

Ewijk - Villa

Op deze plek lag een groot Romeins villacomplex. Dat vermoeden bestond al heel lang, omdat amateurarcheologen op de akkers van alles vonden, onder andere mozaïeksteentjes – een zeldzaamheid in Nederland. Voorafgaand aan de aanleg van de wijk Keizershoeve in 2009 kregen archeologen de gelegenheid om het terrein grondig te onderzoeken. Alleen de plek waar het hoofdgebouw heeft gestaan, is niet opgegraven. Dat is uitgeroepen tot beschermd archeologisch monument, opgehoogd met aarde en ingericht als park. In het omringende gebied vonden de archeologen enkele bijgebouwen, sporen van een moestuin en een goot van hergebruikte dakpannen.

Informatiepaneel op de plek van het hoofdgebouw. (Bron: RomeinenNU)

Impressietekening van enkele bijgebouwen van de villa. (Bron: Blom, van der Feijst & Veldman 2011)

Een Romeinse villa was feitelijk een grootschalig landbouwbedrijf, bestaande uit een erf met een (stenen) hoofdgebouw en enkele bijgebouwen, omgeven door een schutting. De villa’s van Ewijk, Wijchen, Druten en Mook horen tot de grootste van Nederland. Hier woonden rijke eigenaars, soms afgezwaaide officiers uit het Romeinse leger. Al deze villa’s hadden nauwe banden met Nijmegen. Aardewerkvondsten tonen aan dat de eigenaar van de villa in Ewijk regelmatig inkopen ging doen (of liet doen) op de markt in Ulpia Noviomagus. De dakpannen van het villagebouw kwamen van de steenfabriek op de Holdeurn.

Hoewel het hoofdgebouw van de villa niet is opgegraven, maken enkele losse vondsten duidelijk dat de eigenaar zich omringde met luxe. Naast de hiervoor genoemde mozaïekstenen kende de villa ook wandschilderingen, vloerverwarming en een badhuis. Bij de bouw is gebruik gemaakt van verschillende bouwmaterialen, waar onder hardsteen uit België en groen porfier dat helemaal uit Sparta (Griekenland) kwam. Een andere opvallende vondst is het graf van twee soldaten uit de vierde eeuw. Mede daarom veronderstelt men dat de resten van de villa in de laat-Romeinse tijd zijn hergebruikt als wachtpost.

Porfier uit een groeve bij Sparta, gebruikt voor het interieur van de villa in Ewijk. (Bron: Blom, van der Feijst & Veldman 2011)

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Blom, E., L. van der Feijst & H. Veldman (red.), 2011. Plangebied Keizershoeve I. Archeologisch onderzoek op ‘De Grote Aalst’ te Ewijk. ADC-Rapport 2000. Amersfoort.   
  • Heijden, P. van der, 2016. Grens van het Romeinse Rijk. De Limes in Gelderland. Utrecht.  (geen link)

Website