Ga naar inhoud

Wijchen - Markt

In het centrum van Wijchen ligt een van de grootste Merovingische grafvelden van Nederland. Het is ontdekt in 1981, maar pas opgegraven in 1991. Op dat moment was een gedeelte van het grafveld alweer bebouwd, dus niet het hele terrein kon meer worden onderzocht. Toch legden archeologen een enorm aantal graven bloot (348 stuks) met een verrassende hoeveelheid zilveren en gouden voorwerpen. De graven dateren van de laat-Romeinse tijd (ca. 400) tot ver in de Merovingische periode (ca. 640). Ze duiden op Frankische nieuwkomers in de Romeinse tijd, die uitgroeiden tot een regionale elite.


Plattegrond van het grafveld van Wijchen; groen = 400-450, blauw = 450-530, rood = 530-570, oranje = 570-640, grijs = onbekend. (Bron: Heeren & Bolt, bewerking RomeinenNU)


Bijgiften in het graf van een Frankische soldaat in Romeinse dienst, begin 5e eeuw. (Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen, Rob Mols)

Men schat in dat hier in totaal 650 mensen zijn begraven. Bij de meeste van dergelijke grafvelden heeft een nederzetting gestaan. Die van Wijchen is echter nog niet gevonden. De vondsten uit de 5e eeuw sluiten echter naadloos aan bij de vondsten van de Romeinse villa op de Tienakker, op een steenworp afstand van het grafveld.

Aan het eind van de 4e eeuw werd het verlaten villaterrein in bezit genomen door immigranten uit het noorden. Dat waren Frankische krijgers in dienst van de Romeinse overheid. Vlakbij de villa, in het Wijchens Meer, is een gouden, Frankische mantelspeld gevonden.

 

Dat Franken ook in de directe omgeving actief waren, bewijst deze gouden ‘Stützarmfibula’ uit de 5e eeuw, gevonden in het Wijchens Meer, vlakbij de villa van Tienakker. (Valkhof Museum)

Bronnen en verwijzingen

Literatuur