Ga naar inhoud

Cultuur en religie

Lesmodule - Achtergrondinformatie

De komst van de Romeinen bracht grote veranderingen op allerlei gebieden. Ook in de cultuur. De nieuwe machthebbers hebben de bevolking nooit verplicht om de cultuur uit Rome over te nemen. De bevolking was tamelijk vrij om te kiezen wat ze wilde gebruiken, en wat niet. Zo ontstonden er overal in het Romeinse Rijk allerlei mixen van ‘klassieke’ Romeins cultuur en plaatselijke gebruiken.

De bevolking maakte kennis met allerlei producten die ze nog niet kenden, zoals soorten groenten en fruit, mooi aardewerk, glas en sieraden. Producten kwamen van over de hele wereld. De mensen in Nederland dronken wijn uit Frankrijk, gebruikten olijfolie uit Spanje en zelfs ook peper uit India. Dat kon omdat de Romeinen zulke goede wegen hadden en omdat het veilig was om te reizen en handelen binnen het Romeinse Rijk.

Glasblazen konden de Romeinen al als de beste.


Julius Caesar schreef een verslag van de oorlogen die hij voerde. Daarin schreef hij ook over de Kelten en de Germanen. Op de foto zie je een 9e eeuwse versie van dit verslag. Dit ‘boek’ ligt in Amsterdam en is zo kwetsbaar dat het helaas maar af en toe te zien is.

Romeinen waren ook heel goed in bouwen en zorgden ervoor dat bewoners met burgerrecht werden beschermd door een wet. Veel van wat de Romeinen brachten, gebruiken we nu nog steeds. En ook heel belangrijk: ze brachten het schrift naar Nederland, want dat kenden ze hier nog niet. Voor het eerst werd er iets opgeschreven over ons land en wie hier woonden.

De Romeinen noemden de bewoners ten noorden van de Romeinse rijn ‘Germanen’ en ten zuiden van de Rijn ‘Kelten’. Dat verschil vonden de Romeinen wel zo makkelijk. Maar de volkeren die in die tijd hier woonden, hadden een beetje van allebei. Dus het onderscheid dat de Romeinen maakten, klopt niet helemaal.

 

De Romeinen kenden veel verschillende goden. Ze waren heel tolerant tegenover andere godsdiensten. Zolang je ook maar de keizer vereerde, want dat was voor hen ook een soort god. Soms werden Romeinse goden en lokale goden aan elkaar gekoppeld, zoals de Romeinse god Hercules en de Keltische god Magusanus. De Romeinen bouwden daar ook tempels voor, zoals in Elst.


Altaar gewijd aan Hercules Magusanus, de Romeins-Bataafse god. Zo’n altaar bestaat uit een uitgebeitelde tekst en soms ook uitgebeitelde afbeelding van de god.

Lessuggestie

Verdieping bij het thema