Ga naar inhoud

Ontdek Romeins Nederland vanuit je eigen huiskamer!

| Redactie

Van 25 april t/m 3 mei 2020 zal voor het eerst een online editie van de Nationale Romeinenweek plaatsvinden. Ook tijdens de Online Romeinenweek ontdek je de Romeinse tijd in Nederland. Geniet vanuit je huiskamer van online activiteiten en tips voor thuis van tientallen organisaties door heel Nederland!

Wat is er allemaal te doen?

Van online tentoonstellingen tot het zelf uitproberen van Romeinse recepten: er valt van alles te ontdekken tijdens de Online Romeinenweek! Ga zelf aan de slag met knutseltutorials, stel vragen aan een Romeinse soldaat via Skype, zoek mee naar een verdwenen Romeinse stad of leer bijvoorbeeld meer over het lopende onderzoek naar de Romeinse Villa Voerendaal. Ontdek nieuwe informatie over spectaculaire vondsten, archeologische topstukken en ga achter de schermen bij een museum!

Tijdens de gehele Romeinenweek kun je meedoen aan de Online Speurtocht: zoek de Romeinse galei. Elke dag wordt er een nieuwe hint onthuld op de website en kan je op zoek naar de Romeinse galei. Weet jij aan het einde van de week het juiste antwoord? Maak dan kans op een exclusieve Romeinse goodiebag!

Daarnaast zal er op vrijdag 1 mei een online pubquiz over de Romeinse tijd in Nederland, met thema’s als ‘archeologie’ en ‘Romeinen in de populaire cultuur’, plaatsvinden op de facebookpagina van de Romeinenweek.

Archeologische schatkamer

Tijdens de zevende editie van de Nationale Romeinenweek staat het thema ‘archeologie’ centraal. Onder onze voeten liggen de resten van een wereldrijk. Wapens, tempels, aardewerk en zelfs hele schepen: de Nederlands bodem is een schatkamer. Al die voorwerpen vertellen het verhaal van de Lage Landen in de Romeinse tijd.

Door recente onderzoeken naar restanten uit de Romeinse tijd, door nieuwe vondsten en door de aandacht die de Romeinse limes, de grens van het Romeinse Rijk, krijgt in het kader van de gewenste nominatie als UNESCO Werelderfgoed, leren we steeds meer over Nederland in de Romeinse tijd.

Op onze website, in ons magazine en natuurlijk tijdens de activiteiten in de Romeinenweek kom je meer te weten over alle aspecten van archeologie en de Romeinse tijd in Nederland. Ontdek vanuit je eigen huiskamer de ondergrondse schatten van Nederland!

Over de Nationale Romeinenweek

De Romeinse tijd in Nederland duurde bijna vijf eeuwen en is een van de meest fascinerende periodes uit onze nationale geschiedenis. Samen met Romeinse Limes Nederland en tientallen partners (musea, archeologische en historische organisaties) zet RomeinenNU deze periode centraal tijdens de Nationale Romeinenweek.

Het online programma is te vinden op www.romeinenweek.nl.

De Nationale Romeinenweek wordt georganiseerd door RomeinenNU in samenwerking met Romeinse Limes Nederland en wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie.