Ga naar inhoud

Utrecht in de Romeinse tijd

 

Dwars door de provincie Utrecht loopt de Limes. Deze grens volgde de oorspronkelijke loop van de Rijn. Op de linkeroever legden de Romeinen een weg aan, die op diverse plaatsen door de archeologen is teruggevonden. Op regelmatige afstanden stonden houten wachttorens en forten (castella).

 

Illustratie van een wachttoren langs de Rijn. Beeld: Joeri Lefèvre

 

Resten van deze forten liggen nog altijd in de ondergrond: Woerden (Laurium), Castellum Hoge Woerd (Fletio) in Leidsche Rijn, Domplein (Traiectum) in Utrecht en Fort bij Vechten (Fectio) in Bunnik. Ook van de dorpen waar onder meer de vrouwen en kinderen van de Romeinse soldaten woonden, de vici, zijn tal van overblijfselen gevonden.

 

Romeinse plaatsen in Utrecht

In Utrecht liggen langs de Limes een aantal belangrijke plaatsen.

5 resultaten

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

Vlak bij het huidige Wijk bij Duurstede lag een Romeins fort, dat inmiddels door de rivier verspoeld is. Wel zijn er vele vondsten gedaan, die een boeiend verhaal vertellen, op de grens van Utrecht en Gelderland.

Meer lezen over Wijk bij Duurstede

Woerden

Woerden

De plaats van het fort Laurium is in het huidige stadscentrum herkenbaar als een zeer lage heuvel waarop een kerk staat die teruggaat tot in de Karolingische tijd. In het Stadsmuseum en in een nabijgelegen parkeergarage zijn de vondsten te zien.

Meer lezen over Woerden