Romeinen in Utrecht

De Limes is de vroegere grens van het Romeinse Rijk: de grootste verbonden archeologische structuur in Europa, lopend van Engeland tot aan de Zwarte Zee. Het Utrechtse deel van deze Neder-Germaanse Limes beslaat grofweg de lijn tussen Woerden, Utrecht, Bunnik - Wijk bij Duurstede. In de Romeinse tijd, zo’n 2000 jaar geleden, maakte deze zone eerst deel uit van de Romeinse Provincie Gallia Belgica en later van Germania Inferior. Via deze pagina kom je meer te weten over de Limes in de provincie Utrecht.

In Utrecht volgde de Romeinse Limes de toenmalige Rijnloop. Op de linkeroever liep een weg en op regelmatige afstanden stonden houten wachttorens en lagen forten (castella), zoals Woerden, Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn, Domplein in Utrecht en Fort bij Vechten in Bunnik. Daaromheen ontstonden nederzettingen (vici), havens en tempels. Vandaag de dag bevinden zich in dit gebied vaak nog onder de grond veel resten uit de Romeinse tijd, zoals schepen, restanten van wachttorens en bijzondere gebruiksvoorwerpen.

De Limes was niet alleen een grens gericht op de verdediging van het Romeinse Rijk, het was ook dé transportader, een zone waarlangs men handel dreef en waar uitwisseling plaatsvond tussen verschillende culturen uit het Europa van die tijd. Niet alleen was het een komen en gaan van militairen, handelaren en ambtenaren uit alle hoeken van het Rijk, ook werd het Utrechtse gebied door verschillende Germaanse stammen bewoond, waaronder de Bataven, Cananefaten, Chamaven en de Friezen.