Ga naar inhoud

Romeinenweek: zelf archeologisch onderzoek doen in Leiden-Matilo

| Redactie

Aan de rand van Leiden bij de huidige wijken Roomburg en Meerburg lag het Romeinse fort Matilo met daaromheen een kampdorp of vicus. Hier bloeide een kleine samenleving, waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden, waar eettentjes, bars en  winkels te vinden waren. Archeologen onderzoeken nu wat er bij oude opgravingen uit de grond is gekomen. Romeins aardewerk, dakpannen, dierenbotten en andere vondsten vertellen ons van alles over een uniek stukje geschiedenis. Wanneer is het dorp ontstaan? Wie woonden in de vicus, wat deed men er en zijn er nog sporen te vinden van de soldaten uit het fort, of van hun vrouwen en kinderen? Tijdens de Nationale Romeinenweek kun je in Park Matilo van 5 tot en met 12 mei meehelpen met de archeologen. Precies waar het Romeinse fort met zijn kampdorp (vicus) stond, worden in een onderzoekstent een week lang Romeinse vondsten uit Leidse bodem onderzocht. Iedere dag tussen 11.00 en 16.00 uur kun je zelf meedoen met het onderzoek naar het Romeinse kampdorp en de TENToonstelling bekijken. Het is geschikt voor alle leeftijden, gratis, en je kunt zonder afspraak komen.

Activiteiten

Naast de onderzoeksTENT in Park Matilo vinden er in de weekenden van de Romeinenweek ook speciale activiteiten plaats. Op zondag 5 mei om 12 uur verricht wethouder Martine Leewis de feestelijke opening van de onderzoeksTENT. Daarna wordt het nieuwe boekje over de kruiden uit de Historische Tuinen Matilo gepresenteerd. Maar ook al eerder ben je welkom. Vanaf 11 uur zijn drie Romeinse ambachtslieden aan het werk, een smid, een koperklopper en een leerbewerker. Er zijn inloop-workshops over heilzame kruiden en hun toepassingen in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Ontdek de kruiden uit de Historische Tuinen Matilo en maak je eigen kruidenthee of zalfje. Om 14 en 15 uur geeft Jona Lendering een korte lezing ‘Wat kúnnen we eigenlijk over het Romeinse verleden weten?’ Er zijn twee rondleidingen.

Op zaterdag 11 mei vaart er een boot met een Romeinse verteller aan boord twee maal heen en weer vanaf het Stadhuisplein naar Matilo (vertrek 1ste boot 11 uur, vertrek 2de boot 14 uur). Bijdrage per persoon 2,50. In Park Matilo is er aansluitend een rondleiding.

Op zondag 12 mei, Moederdag, krijgen de eerste twintig moeders een roos. Voor jarige kinderen: dit is de kans om te komen picknicken. Er zijn rondleidingen en twee inloop workshops: Romeinen stopten hun geld en spulletjes in een buidel die ze aan hun riem hingen. Kom ook een mooi Romeins geldbuideltje maken. Welke schatten stop jij erin? Of: Ga kijken bij de Romeinse pottenbakster en maak zelf een potje, slingerkogel of iets anders moois van klei.  Om 14 en 15 uur geeft archeologe Carol van Driel-Murray een korte lezing ‘De vrouw achter de soldaat’.

Adres: Park Matilo, Leiden. Meerdere entrees: vanaf de Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug, vanaf de Wierickestraat bij het Buurtcentrum Matilo en vanaf de Besjeslaan. Parkeren auto’s: Parkeerplaats Willem van der Madeweg. 

Het volledige programma van de Nationale Romeinenweek vind je op www.romeinenweek.nl