Ga naar inhoud

Boek 'Wee de overwonnenen' over vroege bewoners Lage Landen

| Redactie

Op vrijdag 14 februari werd in het Rijksmuseum van Oudheden een nieuw boek gepresenteerd over de vroege bewoners van de Lage Landen. In Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen vertelt archeoloog Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen, met name via Julius Caesar en Tacitus. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen? Wat waren hun gebruiken? Welke taal spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: waar kwamen ze precies vandaan?

Op levensechte wijze beschrijft Van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud, het ontstaan van de Limes en de Bataafse Opstand. Hij schrijft over de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. Zo maken we mee hoe de Bataven en de Cananefaten zich voor het eerst in onze contreien vestigden en vervolgens zowel met als tegen de Romeinen ten strijde trokken.

Zijn zoektocht naar de Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen van Julius Caesar (58 v.Chr.) tot aan Trajanus (98 n.Chr.) levert een boeiende geschiedenis op met kleurrijke personages en verbazingwekkende gebeurtenissen. Zo kruipen we onder andere in de huid van grote veroveraars als Drusus de Oudere, Germanicus en Julius Civilis, de leider van de Bataafse Opstand. Dit zijn verhalen over heldhaftige krijgers, zieneressen, bloedige veroveringen, verre expedities naar het onbekende, verraad en intriges.

Uit zijn verhaal zal blijken dat de Bataven geen vrijheidsstrijders waren met een oer-Nederlandse identiteit of nobele wilden in langhuizen, maar Romeinse burgers die geworteld waren in zowel de Romeinse als de Germaanse wereld. Ook maken we een reis naar de Russische steppen, het Scandinavische gebied, het Galliƫ ten tijde van Julius Caesar en terug naar de Lage Landen, de zoektocht naar de oorsprong van de Germanen en Kelten.

Wee de overwonnenen is een boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland, Duitsland en Belgiƫ rond het begin van de jaartelling. Het boek verschijnt bij uitgeverij Omniboek.