Ga naar inhoud

Tijdreisgids van Romeins Zuid-Holland gelanceerd

| Redactie

‘Het verhaal van de Romeinen in Zuid-Holland op 10 plekken’, ook wel bekend als de Tijdreisgids van Romeins Zuid-Holland, is gisteren gelanceerd. De gids is in Valkenburg officieel overhandigd aan voorzitter van de Zuid-Hollandse erfgoedlijn Neder-Germaanse Limes en burgemeester van Katwijk Cornelis Visser.

Feestelijke onthulling

De onthulling vond geheel in stijl plaats in het voormalige Praetorium Agrippinae, nu bekend als Valkenburg, tijdens de erfgoedtafel van de Neder-Germaanse Limes. Vele geïnteresseerden of betrokkenen bij de Limes in Zuid-Holland waren aanwezig toen de gids officieel werd overhandigd door Willeke Guelen, die de gids samen met Carolien Guelen heeft ontwikkeld. Guelen memoreerde in haar overhandiging de nauwe samenwerking van allen die bij deze publicatie zijn betrokken. 'Zo’n groot project kan alleen met de inzet en inspiratie van alle betrokkenen uit het erfgoedveld en de archeologie. Het is echt een coproductie van liefhebbers, historici en archeologen'.

Ga mee op reis langs de Limes

De Rijn was in de Romeinse tijd niet alleen een belangrijke transportader, de rivier markeerde de noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze grens is bekend geworden als de Neder-Germaanse Limes. Romeins Zuid-Holland ontwikkelde zich tot een belangrijk logistiek knooppunt waar wegen, kanalen, havens en forten werden aangelegd en waar kampdorpen en zelfs een van de weinige Romeinse steden in Nederland zich ontwikkelden. Ook mensen uit andere culturen vestigden zich in onze streken en brachten nieuwe ideeën en gewoontes met zich mee. Kortom, een geschiedenis die het vertellen waard is. We volgen de Limes langs de Rijn en kust en gaan 10 belangrijke plekken af. Van Katwijk en het mysterieuze fort Brittenburg naar een multicultureel kampdorp in Leiden, de unieke transportschepen in Zwammerdam, weelderige luxe in Forum Hadriani, tot de vindingrijke lokale bevolking in Vlaardingen.

Waar te verkrijgen?

De Tijdreisgids is te verkrijgen op verschillende Limes bezoeklocaties in Zuid-Holland: Hortus Populus en het Groene Harthuys in Bodegraven, NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam,  Pleisterplaats Albaniana (Alpen aan den Rijn), Historisch Museum Hazerswoude, Park Matilo, Torenmuseum aan de Limes, Museum Voorschoten, Museum Huygens’ Swaensteyn. De boekjes zijn te koop voor €7,50. Nog niet klaar met de reis? Ook voor Gelderland is een Tijdreisgids ontwikkeld.

Over de Tijdreisgids

De Tijdreisgids is een uitgave van Erfgoedhuis Zuid-Holland en is ontwikkeld door Carolien en Willeke Guelen. De uitgave van de gids is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, in het kader van de erfgoedlijn Neder-Germaanse Limes, en het Cultuurfonds Zuid-Holland.