Ga naar inhoud

Serie eXpeditie op Cinekid

| Redactie

In een wereld die alsmaar complexer wordt, maken een archeologe en een YouTuber een reis door het verleden om het heden te begrijpen en de toekomst vorm te geven. Hun tijdreis is het uitgangspunt van de nieuwe jeugddocumentaireserie eXpeditie: dé nieuwe Nederlandstalige jeugdserie over archeologie, geschiedenis & cultuur, natuur & wetenschap, mensen & folklore, sagen & legenden, mysteries en meer...  Twee afleveringen van de serie zijn gewijd aan de Limes. Ze zijn te zien hier en hier.

eXpeditie gaat deze maand in première tijdens de 36e editie van Cinekid, het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. eXpeditie is geselecteerd voor de categorie 'Beste Nederlandse Non-Fictie Serie'. De serie is te bekijken op: www.expeditie.tv en www.youtube.com/expeditietv.

eXpeditie is een productie van producent en regisseur Robin Peeters en publiekshistoricus Kris Förster met als doel geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed op een evocatieve en eigentijdse te presenteren aan het hele gezin met een accent op de jeugd; een doelgroep die traditioneel moeilijk te bereiken is met onderwerpen op het gebied van geschiedenis en archeologie. Daarom sluit eXpeditie naadloos aan bij de hedendaagse kijkcultuur van de jeugd: korte, dynamische afleveringen die gedistribueerd worden via diverse social media-outlets

eXpeditie richt zich op de geschiedenis en archeologie van heel Nederland en zelfs daarbuiten, en wordt gehost door een jong presentatieduo bestaande uit de succesvolle YouTuber Benjamin Peeters en archeologe Donna Dieperink. In elke aflevering gaan zij op expeditie door de tijd, onderzoeken ze het verleden, en reflecteren ze op de vraag hoe het verleden het heden heeft vormgegeven.

Inmiddels zijn er meer dan 40 afleveringen in de maak over zeer uiteenlopende onderwerpen zoals de Romeinse Limes, de Zuid-Limburgse vuursteenmijnen, het ontstaan van Holland, de Maastrichtse Mosasaurussen en de Hanze. Opnames vinden plaats door heel Nederland, zoals Archeon, de ENCI-groeve en Naturalis, maar ook in het buitenland, zoals bijvoorbeeld in Museum Silex’s in Spiennes (België) en Muséum National d’Histoire Naturelle in Parijs (Frankrijk). De afleveringen van eXpeditie worden periodiek uitgebracht. De eerste afleveringen zijn nu al te zien op: www.expeditie.tv en www.youtube.com/expeditietv.