Ga naar inhoud

Romeinenweek: ook aandacht voor de limes

| Redactie

Van 4 tot en met 12 mei is het Nationale Romeinenweek. Onder het motto ‘Waar zijn de vrouwen?’ staan dit jaar de vergeten vrouwen van de Nederlandse geschiedenis centraal. Hun verhalen komen tot leven in een week vol activiteiten door het hele land. Van boerin tot echtgenote, van moeder tot priesteres: vrouwen speelden vele rollen in de Romeinse samenleving. Ook in de Lage Landen. Waar Romeinse bronnen zwijgen, onthult modern onderzoek talloze nieuwe perspectieven. Zoals de Dame van Voerendaal, een rijke villa-eigenaresse vereeuwigd in steen; Fledimella, een vrijgelaten slavin uit Vechten die een plaats kreeg in haar meesters familie; of de Nijmeegse Vitilia, het slachtoffer van een dodelijke vloek. Vrouwen blijven nog te vaak onderbelicht in onze nationale geschiedschrijving, zeker wat de Oudheid betreft. Daar willen RomeinenNU en partners (waaronder Romeinse Limes Nederland) deze Nationale Romeinenweek verandering in brengen. Want onze geschiedenis is de geschiedenis van mannen én vrouwen!

Op de themapagina van de Romeinenweek zijn diverse colums van wetenschappers en andere auteurs rondom het thema samengebracht. Daarbij zijn ook diverse verhalen van vrouwen langs de limes. In het magazine dat RomeinenNU is samenwerking met het Historisch Nieuwsblad publiceerde, is onder andere aandacht voor het fort in Valkenburg, genoemd naar een beroemde Romeinse vrouw, Agrippina. Het magazine is hier in te bladeren.

Tijdens de komende Romeinenweek is er ook langs de limes veel te beleven. Van boeiende lezingen tot informatieve wandelingen en van smakelijke workshops tot ontspannend theater. Komende tijd lichten we op deze plek een aantal activiteiten nader toe.

Meer informatie over het programma van de Nationale Romeinenweek op www.romeinenweek.nl