Ga naar inhoud

Nominatiedossier Romeinse Limes naar minister

| Redactie

De drie colleges van gedeputeerde staten van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland stemmen in met voordracht van de Romeinse Limes voor de status van UNESCO Werelderfgoed. Gezamenlijk zenden zij vandaag het nominatiedossier naar de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst is een belangrijke stap richting de internationale erkenning die dit historisch rijke gebied verdient. Dit Nederlands-Duitse deel van de Limes is onderdeel van de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Deze liep van Engeland tot de Zwarte Zee en delen hiervan staan al op de Werelderfgoedlijst.

Bij een positief besluit van de ministerraad zal de minister in januari 2020 het nominatiedossier, samen met Duitsland, indienen bij UNESCO in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

Inkijk in het verleden

Het Nederlands-Duitse deel, ook wel het Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes, markeert de noordelijke grens van het uitgestrekte Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland volgt de Limes de loop van de oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Langs deze Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens en schepen. De archeologische resten in dit gebied zijn, mede door de samenstelling van onze bodem, goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in hoe het leven er 2000 jaar geleden langs de grens van het Romeinse Rijk uitzag. De best bewaarde en meest complete vindplaatsen worden nu voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst.

Sinds 2011 werken de drie Nederlandse provincies samen met Duitsland en de Limes-gemeenten aan de voordracht van de Neder-Germaanse Limes. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Erfgoed waar Nederland trots op mag zijn.

Vindplaatsen van de Romeinse Limes

Leiden- Roomburg

Castellumterrein

Katwijk-Valkenburg - De Woerd

Vicus

Katwijk-Valkenburg – Centrum

Castellumterrein

Leidschendam Voorburg - Voorschoten

Corbulo kanaal

Leidschendam Voorburg

Forum Hadriani

Woerden Centrum

Castellumterrein

Bunnik - Vechten

Castellumterrein

Utrecht – Domplein

Castellumterrein

Utrecht – Leidsche Rijn

Wachttoren

Utrecht – De Meern

Castellumterrein

Utrecht – De Meern

Limesweg

Arnhem - Meinerswijk

Castellumterrein

Zevenaar (Bijlandse Waard)

Verspoeld Castellum

Nijmegen (Hunerberg)

Castellumterrein

Nijmegen (Valkhof)

Castellumterrein

Nijmegen / Berg en Dal (Kops Plateau)

Castellumterrein

Berg en Dal / Nijmegen

Aquaduct

Elst (Tempel)

Tempel

Berg en Dal (De Holdeurn)

​Pannenbakkerij

Het definitieve nominatiedossier is online hier te vinden.