Ga naar inhoud

Nieuw boek: Romeinen langs Rijn en Noordzee. De limes in Nederland

| Redactie

Gisteren verscheen bij uitgeverij Matrijs een nieuw boek over de limes, onder de titel Romeinen langs Rijn en Noordzee. De limes in Nederland. Auteur is Paul van der Heijden, met medewerking van Evert van Ginkel.

Nu de limes steeds vaker in de belangstelling staat, was het hoog tijd voor een overzicht waarin de nieuwste inzichten op het gebied van vooral de archeologie verwerkt waren. Eerder al publiceerde de uitgever twee provinciale studies over de limes: een over de limes in Zuid-Holland en een over de limes in Gelderland. Een boek over de limes in Utrecht staat in de planning. Maar een recent overzichtwerk over de limes in Nederland ontbrak nog.

In dit nieuwe boek staan de bredere verbanden dan ook centraal, op verschillende niveaus: de limes in Nederland, de Neder-Germaanse limes (dus ook het Duitse deel), de limes en de de Noordzeekust en uiteraard de plaats van ons deel van de limes in het Romeinse rijk in zijn geheel.

Romeinen langs Rijn en Noordzee. De limes in Nederland biedt daarmee een volledig en toegankelijk overzicht van de rijke geschiedenis van de Romeinse limes in Nederland en aangrenzende gebieden. Het boek laat zien hoe de limes zich hier ontwikkelde van geïsoleerde voorpost tot een aaneengesloten linie met een dichtbevolkt achterland. Aan de hand van foto’s, plattegronden en reconstructietekeningen komt een fascinerende wereld tot leven, die in de afgelopen jaren uitgebreid is blootgelegd door archeologen. Hiermee krijgt het boek van Willem Willems en Tilmann Bechtert, De Romeinse rijksgrens tussen Moezel en Noordzeekust (1995) een waardige opvolger.

De uitgave kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN). AWN-leden kunnen dit boek binnenkort in hun brievenbus verwachten. Voor anderen is het boek te koop in de boekhandel, voor € 19,95.

Romeinen langs Rijn en Noordzee. De limes in Nederland door Paul van der Heijden
136 blz, 21 x 20 cm, genaaid gebrocheerd met flappen
isbn 978-90-5345-561-6
€ 19,95
Of wordt lid van de AWN: je ontvangt het boek gratis bij een nieuw lidmaatschap à 55 euro per jaar. Hiervoor krijg je behalve het boek 4 x per jaar 2 magazines, naast toegang tot alle AWN-activiteiten.