Ga naar inhoud

Miles away from home: het Romeinse leger langs de Neder-Germaanse Limes

| Redactie

De laatste jaren zijn er heel wat boeken en studies over de Romeinse tijd in Nederland verschenen. Vorig jaar november bijvoorbeeld promoveerde Marenne Zandstra op een onderzoek naar de samenstelling en verspreiding van het Romeinse leger over het gebied langs de Neder-Rijn in de eerste eeuw na Christus.

In dat vroege stadium van de Romeinse aanwezigheid bracht het leger nieuwe voorwerpen en idee├źn naar het grensgebied. Hierdoor ontstond een belangrijke cultuurverandering. Het leger had twee onderscheidende kenmerken die vaak vergeten worden: het was niet alleen erg mobiel maar ook samengesteld uit soldaten met zeer verschillende achtergronden.

Zandstra gebruikte drie archeologische categori├źn als onderzoeksmateriaal: graffiti, militaria en fibulae. Om de herkomst van soldaten en de mensen die hen volgden te achterhalen, werden kenmerken voor culturele diversiteit vastgesteld. Zij verzamelde aanwijzingen voor de aanwezigheid van verschillende typen militaire eenheden, analyseerde de gegevens en interpreteerde ze. Dit alles leidde tot een belangrijke conclusie: het Romeinse leger langs de benedenloop van de Rijn was nog diverser en mobieler dan eerder werd aangenomen.

Marenne Zandstra promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in november 2019. Haar proefschrift is te downloaden via het repositorium van de universiteit. Zandstra is momenteel conservator bij Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Marenne Zandstra, Miles away from home. Material culture as a guide to the composition and deployment of the Roman army in the Lower Rhine area during the 1st century AD. 389 p. ISBN-13: 978-90-77744-00-0. Proefschrift.