Ga naar inhoud

Installatie Mensen op de Limes in Utrecht

| Redactie

Op de begane grond van Museum Hoge Woerd in Utrecht Leidsche Rijn is vanaf 1 augustus tot en met 27 september de installatie ‘Mensen op de Limes’ te bezoeken. Een bijzonder samenwerkingsproject tussen kunstenares Iris Honderdos (Art on Location), het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Museum Hoge Woerd.

‘Mensen op de Limes’ kwam tot stand naar aanleiding van de zomervoorstelling Grens van het NUT – een voorstelling op en over de oude Romeinse grens de Limes. Een grens die dwars door de hedendaagse wijk Leidsche Rijn loopt. Stadsarcheoloog Erik Graafstal (verbonden aan Museum Hoge Woerd) weet veel over deze eeuwenoude grens. Met enthousiasme en bevlogenheid heeft hij het NUT en Iris voorzien van kennis en verhalen.

Kunstenares Iris Honderdos raakte geïnspireerd door de Limes, het grootste archeologische monument van Nederland.  Ze bezocht verschillende mensen die letterlijk óp de Limes wonen, sprak met hen over wat hen hier gebracht heeft en verzamelde verhalen over voorwerpen die een belangrijke rol spelen in hun leven. Naar de persoonlijke verhalen achter de opgegraven voorwerpen uit Romeinse tijd kunnen we slechts gissen, maar de verhalen van de voorwerpen die zich nu – in het heden – op de Limes bevinden, kunnen we bewaren en delen.

Als eigentijdse archeoloog heeft Iris de voorwerpen en hun verhalen opgegraven en stelt deze ten toon in een speciaal ontworpen tafel in de foyer van Castellum Hoge Woerd.

De installatie is vrij toegankelijk in het museum. Je kunt plaatsnemen aan de tafel en door de QR-code te scannen met je mobiele telefoon, de verhalen van de voorwerpen tot leven laten komen.

De locatievoorstelling Grens speelt tussen 14 augustus en 1 september op het weiland achter Metaal Kathedraal, op slechts 2,5 km afstand van Museum Hoge Woerd. Een combinatiebezoek van beide projecten is dan ook aan te bevelen.