Ga naar inhoud

Gelders Geschiedenis Geschenk over Limes en Romeinen

| Redactie

De maan is vannacht zo groot als een pruim. Ik kan de contouren van bomen in de verte zien, maar de kleuren van de zomerbloemen rond de hoeven van mijn paard blijven grijs. Er ligt iets op de oever en ik weet niet wat het is. Het lijkt op een enorme kluwen van uit elkaar getrokken lisdodde, rietsigaren, losjes samengepakt tot een kleverige bal van nat dons.

Alleskunner en literair wondermens Joost Oomen (1990) schreef het allereerste Gelderse Geschiedenis Geschenk. De Nijmeegse musea Het Valkhof en De Bastei gaven schrijver Joost Oomen toegang tot uniek Romeins erfgoed. Beide musea liggen aan de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Joost mocht, speciaal voor het schrijven van dit geschenk, collecties zien die bijna niemand anders ziet. Het resultaat: een fictief Romeins verhaal dat wel eens echt gebeurd had kunnen zijn. Een speciale hoofdrol is weggelegd voor de eerste kip van Nederland.... De prachtige illustraties zijn van Yoko Heiligers.

Het Gelders Geschiedenis Geschenk is te koop bij De Bastei, boekhandels in Gelderland of te bestellen bij uitgeverij Loopvis, voor € 5,-.