Ga naar inhoud

Canonvenster Romeinse Limes in muziek

| Redactie

Na het grote succes van vorig jaar vertalen ook dit jaar Nederlandse topmuzikanten historische thema’s naar muziek tijdens History in Concert in TivoliVredenburg. Shirma Rouse, Lucas Hamming, Jeangu Macrooy, Yentl & de Boer en De Nationale Opera Studio hebben zich laten inspireren door de Canon van Nederland. De Romeinse Limes is een van de Canonvensters, en staat dan ook net als de andere zondagmiddag 13 oktober centraal. De musici en artiesten spelen eigen nummers en speciaal voor dit event geschreven muziek. De presentatie van de middag is in handen van Matthijs van Nieuwkerk, die niet alleen de musici interviewt maar ook in gesprek gaat met Fik Meijer en Jet Steinz.

Zij/Hij

Aansluitend bij het thema van de Maand van de Geschiedenis, ‘Zij/Hij’, is er bijzondere aandacht voor vrouwengeschiedenis. Zo opent soulzangeres Shirma Rouse met een ode aan de onzichtbare vrouw in de geschiedenis. Zanger Jeangu Macrooy verdiepte zich in zijn overgrootmoeder. Als kind van Marrons – gevluchte tot slaaf gemaakten – groeide zij op in het oerwoud van het Surinaamse binnenland. Uit onvrede met het gevoerde beleid stichtte zij aldaar, samen met een aantal andere vrouwen, een eigen ‘vrouwendorp’. Muzikaal cabaretduo Yentl & de Boer richt zijn pijlen op Zeeland en de Watersnoodramp en speelt onder meer een nieuw, speciaal voor History in Concert geschreven nummer.

Oudheid en Limes

Historicus Fik Meijer en schrijfster Jet Steinz gaan in gesprek over de rol van de vrouw in de Romeinse Oudheid. Hierbij verzorgt De Nationale Opera Studio twee aria’s, waarvan één speciaal is gecomponeerd voor History in Concert. Singer-songwriter Lucas Hamming gaat in op het Canonvenster Grachtengordel en verdiept zich in zijn wijk, de Jordaan, die rond de vorige eeuwwisseling een onvervalste sloppenwijk was.

Canon van Nederland en Canonnetwerk

De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Dit Canonnetwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon te zien is. De komende jaren groeit het netwerk verder uit, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland.

Museummarkt

Voorafgaand aan het programma presenteren de Canonmusea hun collecties aan de bezoekers in de museummarkt in de foyer, waar zij presentaties en workshops aanbieden.

Met History in Concert programmeert het Canonnetwerk als collectief op landelijke schaal voor een groot publiek. Houd de website historyinconcert.nl goed in de gaten voor al het nieuws over programma-onderdelen en ticketverkoop.

Meer Romeinse activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis vind je hier.