Ga naar inhoud

Boek De Nedergermaanse Limes verschenen

| Redactie

Op vrijdag 5 oktober is in het Nederlands Openluchtmuseum een nieuw boek over de limes gepresenteerd: Grenzen van het Romeinse Rijk. De Nedergermaanse Limes. De uitgave maakt deel uit van de internationale reeks Frontiers of the Roman Empire, over de vroegere buitengrenzen van het Romeinse Rijk en geeft inzicht in de bijzondere waarde van dit unieke erfgoed. De Gelderse gedeputeerde Josan Meijers, lid van de Stuurgroep Limes namens de provincie Gelderland, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het boekje draagt bij aan de ambitie van Nederland en Duitsland om de Nedergermaanse Limes geplaatst te krijgen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Nedergermaanse Limes werd geschreven door Erik Graafstal, Willem Willems † en Steve Bödecker. De reeks Frontiers of the Roman Empire staat onder redactie van David Breeze en Sonja Jilek.

In drie talen – Engels, Nederlands en Duits – wordt het verhaal verteld van het ontstaan en de ontwikkeling van de grens in Neder-Germanië. Thema’s als het landschap, het grenssysteem, het Romeinse leger, de installaties, watermanagement etc… komen aan bod. Ook is er aandacht voor musea en permanente exposities en zichtbare resten in zowel Nederland als Duitsland, van Bonn tot Katwijk aan Zee. Een literatuurlijst sluit de publicatie af en talloze kleurenillustraties verlevendigen de teksten. 

Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden te laten kennismaken met en genieten van ons Europees cultureel erfgoed. De uitgave van dit boek is een mooie toevoeging aan dit streven. De uitgave is gratis te downloaden via deze link, en hier verkrijgbaar in boekvorm, voor € 9,95.