Ga naar inhoud

Werken in de vicus

Lessuggestie

Werken in de vicus - Achtergrondinformatie

Vlak naast elk Romeins fort lag een soort dorp. De Romeinen noemden dat een vicus. In zo’n dorp woonden geen soldaten, maar wel mensen die te maken hadden met het leger. Zoals de vrouwen en kinderen van sommige soldaten.

In de vicus woonden ook handelaren en ambachtslieden. Die ambachtslieden waren bijvoorbeeld pottenbakkers, smeden en schoenmakers. De soldaten hadden geld en konden in de vicus van alles kopen. Ze kochten bijvoorbeeld nieuwe sandalen, een beker of een mooie dolk. En je kon in de vicus eten en drinken.


Een Romeinse pottenbakker aan het werk.

Een vicus (kampdorp) met rijtjeshuizen langs de Romeinse weg.

De meeste huizen in de vicus lagen langs één weg. De huizen waren smal, maar wel heel diep. Zo’n huis kon makkelijk 30 tot 40 meter lang zijn, soms zelfs 70 meter. Veel huizen hadden een winkeltje aan de voorkant. Zo kreeg je het idee van een echte winkelstraat. Verder achter in het huis lagen slaapkamers en werkplaatsen. De meeste huizen hadden ook een tuin.

Aan de rand van het dorp woonden en werkten de boeren. Zij bewerkten het land en hielden bijvoorbeeld varkens. Vaak stond er in de vicus een klein badgebouw. De soldaten van het fort en de bewoners van de vicus konden daar een bad nemen. Zo’n badgebouw had stromend water en in ieder geval twee baden: een koud bad en een warm bad. Grotere badgebouw hadden nog een derde bad, met lauw water. De Romeinen vonden hun gezondheid heel belangrijk!

Een van de baden in een Romeins badhuis.

Werken in de vicus - Download het lesmateriaal

Tips en weetjes

Klik op de afbeelding om een grotere versie te zien

Van Romeinse beelden en reliëfs zie je tegenwoordig meestal alleen nog de kleur van het materiaal, zoals steen, klei of marmer. Maar zo kleurloos was het in de Romeinse tijd niet. Door de tijd heen zijn de felle kleuren helaas van veel beelden en reliëfs verdwenen.

De reliëfs op de zuil van Traianus in Rome lezen als een Romeins stripverhaal van zo'n 200 meter lang over de oorlog van keizer Traianus tegen de Daciërs (in het huidige Roemenië). Het verbeeldt de strijd zoals Traianus die zelf graag herinnerde, met veel gewonnen veldslagen en onoverwinnelijke Romeinen.

Op deze website kun je alle reliëfs op de zuil bekijken.

Klik op de afbeelding om een grotere versie te zien