Ga naar inhoud

Vlechten en vrachtschepen

Door Simone Both – Ook in het Archeon is het deze hele week Nationale Romeinenweek. Naast extra activiteiten is er een uitgebreide tentoonstelling over de Zwammerdamschepen te bezichtigen en kunnen de kinderen los met opdrachten en ontdekkingen.

Nigrum Pullum

In het Archeon wordt momenteel gewerkt aan het restaureren van de schepen van Zwammerdam. In de Romeinse tijd stroomde de Rijn door deze regio (Zwammerdam, De Meern, Woerden) en door de natte veenbodem bleven schepen en andere houten voorwerpen goed bewaard. Nigrum Pullum – de Romeinse naam voor Zwammerdam – werd gesticht in naam van keizer Claudius in het jaar 47 en lag in lijn met andere nederzettingen en forten langs de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Rond de forten in het huidige Zwammerdam, Woerden en De Meern en de rivier de Rijn lagen kleine dorpen waar de vrouwen en kinderen van de soldaten woonden, samen met boeren en handelaren uit de omgeving.

Kostbaar hout

In de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn in het gebied rond Zwammerdam zes Romeinse schepen ontdekt, waaronder kano's, vrachtschepen en transportschepen om soldaten mee te vervoeren. Bepaald geen kleine schepen: 'Zwammerdam 4' bijvoorbeeld is meer dan dertig meter lang. In de tentoonstelling leren bezoekers niet alleen over de schepen, maar ook waarom de Rijn zo'n belangrijke rivier was in de regio en hoe de Romeinen de rivier gebruikten. Ook wordt uitgelegd hoe we nu precies vergankelijk materiaal van de schepen het beste kunnen blootleggen, bewaren en conserveren.

Badhuismode

Op het terrein van het Archeon is nog meer te zien en te leren over de Romeinse tijd en rond het thema van dit jaar: ‘Waar zijn de vrouwen?.’ In het badhuis kun je leren over de Romeinse badcultuur en daarbij komen ook verzorging en uiterlijk van Romeinse mannen en vrouwen aan bod. Hoe kregen die Romeinse dames eigenlijk hun haar in die ingewikkelde vlechten? En ga je eerst in de het koude of het warme bad als je net gesport hebt? Verder ontdek je meer over de Romeinen in de kruidentuin, de tempel van Nehalennia en het Romeinse woonhuis.

Legionairs in spe

De hele dag worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo zijn er speciale rondleidingen en kunnen ze twee keer per dag ‘Exerceren met de legionair’, die vanalles uitlegt over het leven als Romeinse soldaat. Je moet vooral gezond en sterk zijn en je moet daarnaast goed bevelen op kunnen volgen, meldt de legionair die de kinderen en hun ouders vervolgens liet opdrukken en marcheren. Daarnaast kunnen kinderen onder andere aan de slag om een eigen fibula – een Romeinse speld – te maken en kunnen zij zich verkleden in Romeinse kleding. Een geslaagd middagje uit voor zelfs de grootste rouwdouwers.