Ga naar inhoud

Uitmuntende vrouwen

Door Darinka Thijs en Peer Verbruggen – In Museum Romeins Halder is de hele Romeinenweek een tijdelijke expositie vol vrouwen te bewonderen. Op glinsterende munten pronken keizerinnen en godinnen, bijgestaan door bijzondere archeologische vondsten uit de regio.

Sint-Michielsgestel

Het bezoek aan het museum in het prachtige Brabantse landschap van Sint-Michielsgestel begint met een informatieve film over het gebied in de Romeinse tijd. Het museum toont de rijkdom van archeologische vondsten in Sint-Michielsgestel en dorpen zoals Esch, Hoogeloon en Nistelrode. Een replica van een van de eerste Brabantse pottenbakkersoven uit de Romeinse tijd springt daarbij meteen in het oog, vergezeld door een gereconstrueerde waterput met een balk uit de originele restanten.

Een enthousiaste vrijwilligster leidt ons rond langs de prachtige authentieke vondsten en replica’s van de streek. Sinds de vondst van een Romeinse muntschat van meer dan vijfduizend munten werd er verder gezocht naar sporen uit de Romeinse tijd. Naast de waterput en pottenbakkersoven zijn er ook vele scherven, fibulae en Romeinse munten naar boven gekomen. En er zijn zelfs Romeinse badslippers gevonden.

Vrouwenbeelden

De expositie over munten met vrouwenbeelden bevat onder andere munten met godinnen en munten op naam van keizerinnen, zoals Julia Domna. De vrijwilligers vertelt ons over haar favoriete stuk: een munt van Livia, de echtgenote van keizer Augustus. Deze messing sesterius uit 22-23 na Christus toont een afbeelding van het huifkarretje. De keizerin mocht met deze kar, getrokken door twee muilezels, door de straten van Rome rijden. Verder mochten er overdag geen voertuigen door de stad rijden én al zeker niet met een vrouw erin. Het was dus een bijzonder voorrecht voor Livia, die haar hoge status als weduwe van keizer Augustus en moeder van keizer Tiberius uitdruktte.

En voor wie niets met munten heeft? Voor kinderen zijn er diverse kostuums van de inheemse en Romeinse bevolking die uitgeprobeerd kunnen worden. Bovendien heeft het museum in de Romeinenweek een echte knutselwedstrijd voor kinderen uitgeschreven. Zo is er deze Romeinenweek voor ieder wat wils in Museum Romeins Halder.