Ga naar inhoud

Romeinse selfies in Valkenburg

Door Myriam Thijs - In Museum Valkenburg ga je als bezoeker zelf aan de slag met de Romeinse tijd. Van een selfie in Romeinse kledij tot het plakken van Romeinse scherven in het restauratie-atelier.

Smakelijke hapjes

Op de eerste verdieping van het museum worden we meteen begroet met een tafel vol met eten. Zo staat er Romeins zuurdesembrood klaar om te besmeren met moretum (Romeinse koemelkkaas), gemaakt van garum (vissaus), honing en kruiden (knoflook, koriander en munt). Een heerlijke lekkernij! We spoelen het weg met een glas 'keizerlijk water', gemaakt van limoen, komkommer, munt en siroop van aalbes en vlierbloesem. Niet alleen lekker, maar ook een inspiratie voor thuis.

Botjes

Wie letterlijk in het verleden wil duiken, kan zich verkleden als Romein in een toga. Eventueel met schild en zwaard. Verkleed en al kunnen bezoekers zich opstellen in een heuse Romeins huiskamer een mooie foto van zichzelf laten maken. Wie niet bang is om in de toekomst te kijken, kan vervolgens ook nog bij de waarzegster terecht. Met behulp van een licht kruidige vloeistof in een flesje kunnen bezoekers zich openstellen voor grote levensvragen. Daarna kan men kiezen of de botjes gegooid worden door jou of de waarzegster, en vervolgens in spanning wachten op het antwoord. En indien je daarna ook nog een wens wilt doen, kan je met de wens stilletjes in je achterhoofd een gouden botje opwerpen.

Restauratie-atelier

In het museum zijn verschillende Romeinse vondsten te bewonderen, onder andere uit het gebied van Het Ravenbosch en Villa Valkenburg. Uit de prachtige archeologische collectiestukken blijkt de rijkdom van de bewoners van het Zuid-Limburgse villalandschap in de omgeving van Romeins Valkenburg. Het museum toont ook de route van de Via Belgica. Valkenburg is een van de plekken aan deze grote Romeinse verbindingsweg die tussen Boulogne en Keulen liep. Daarnaast kan men zelf ook nog archeologische vondsten samenstellen op de tweede verdieping in het nieuwe restauratieatelier. Van de scherven kan je hier een mooie Romeinse kelk of een ander voorwerp samenstellen. Dit restauratieatelier is elke woensdagmiddag geopend.