Ga naar inhoud

Romeinen in de Oostvaardersplassen

Door Wouter Hinrichs - Als je iemand zou vragen naar de Romeinse geschiedenis van Nederland, dan is de kans groot dat de provincie Flevoland niet snel opkomt in je gesprek. Toch gaat er in de Flevopolders meer schuil dan je zou vermoeden. Staatsbosbeheer organiseert tijdens de Romeinenweek een excursie door de Oostvaardersplassen, een spannende tocht waarin de wilde natuur en geschiedenis van het natuurpark bijeenkomen!

Rijk verleden

We worden vriendelijk ontvangen in natuurbelevingscentrum ‘De Oostvaarders’. We krijgen onder het genot van een kop thee of koffie een mooie presentatie over de geschiedenis en het ontstaan van het natuurgebied. Na de presentatie krijgen we een korte rondleiding door het belevingscentrum. Hier kunnen bezoekers enkele archeologische vondsten bekijken, leren over de dieren in het natuurgebied of vogels spotten in de prachtige panoramazaal. Na afloop van de korte rondleiding stappen we in de ecokar en gaan we op avontuur in het natuurgebied.

Romeinse vondsten?

We stoppen bij een van de uitzichtheuvels aan de rand van het Kotterbos. We bevinden ons hier vlakbij de plaats waar in het verleden meerdere archeologische vondsten zijn gedaan, zoals houten palen, basaltblokken en een fragment van een tegel. De vondsten dateren uit de eerste eeuw na Christus, de tijd dat Zuid-Nederland onderdeel is van het Romeinse Rijk. In deze periode is deze plek een groot meer. De Romeinen noemden het meer ‘Lacum Flevo’. Hier is de de provincienaam ‘Flevoland’ van afgeleid. Maar wat deden de Romeinen dan hier, zo ver buiten het Romeinse Rijk en midden op een meer? Men vermoedt dat op deze plaats een eiland heeft gelegen met daarop een wachttoren en een klein scheepswerfje. We weten dit helaas niet zeker, omdat er weinig archeologisch vondsten zijn die dit verhaal kunnen onderbouwen. Desondanks geeft het de prachtige plek een bijzonder gevoel.

Wild Nederland

In de ecokar rijden we door de wilde natuur van de Oostvaardersplassen. Onze gidsen vertellen ons over de dieren die in de Oostvaardersplassen leven en welke we wellicht vandaag tegenkomen. We zien onder meer Heckrunderen, groepjes edelherten, Konikpaarden en zelfs vossen! Ondertussen vliegen om ons heen verschillende soorten vogels, zoals buizerds en koekoeks. Tijdens de ecokar-excursie genieten we allemaal van het adembenemende vlakke landschap vol watertjes met vogels en de drassige moerassen. Dit is de wilde natuur van Nederland op zijn best.