Ga naar inhoud

Kratten vol scherven

Door Paul van der Heijden - Moderne kunst of antieke voorwerpen: Museum Het Petershuis in Gennep heeft een collectie waar voor iedereen wel iets te vinden is. Tijdens de Romeinenweek zette het museum zijn rijke Romeinse vondsten in het spotlicht.

Variatie

Het oude vestingstadje Gennep in het noordelijkste puntje van Limburg kent twee laatmiddeleeuwse panden. Eentje daarvan biedt onderdak aan Museum Het Petershuis. Het museum heeft verschillende aandachtsvelden, van prehistorie tot en met hedendaagse kunst. De Romeinse tijd is aardig vertegenwoordigd. In prachtige, ruime vitrines liggen onder andere vondsten van de Romeinse villa in Plasmolen, met een breedte van 64 meter een van de grootste villa’s van de Lage Landen. Ook vinden we resten van de brug over de Maas bij Cuijk. Video’s geven uitleg over de toenmalige, spectaculaire opgraving onder water.

Baanbrekend

Gennep kent ook losse vondsten binnen de eigen gemeente, zoals munten, sieraden en enkele prachtige beeldjes. De stad ligt op de plek waar de Niers uitkomt in de Maas, een spannende historische plek die vooral vanaf de laat-Romeinse tijd steeds belangrijker werd. Gennep is dan ook vooral bekend vanwege het hier opgegraven Frankische grafveld, wat leidde tot de baanbrekende publicatie van Heidinga en Offenberg: Op zoek naar de vijfde eeuw. De Franken tussen Rijn en Maas (1992). Uiteraard besteedt Het Petershuis hier ook aandacht aan.

Verder biedt het museum ook enige kinderactiviteiten. Inhoudelijk kan het museum nog een hele tijd vooruit: naar verluidt liggen er nog ‘kratten vol met scherven’ in de kelder van het stadhuis.