Ga naar inhoud

Column | Julia’s schoonheidsgeheimen

Door Rosa Houkes en Dorothee Olthof - Ook de Romeinen besteedden al veel aandacht aan hun uiterlijk. Dorothee Otlhof (PRAE) geeft ons samen met haar dochter een inkijkje in een Romeinse vrouwenkamer.

Hier zijn de vrouwen

Jullie willen weten waar de vrouwen zijn? Nou, ik zit op dit moment in m’n slaapkamer met mijn ornatrix, m’n kapster, om mijn haar te laten doen. Krullen zetten, vlechten, opsteken, dat duurt wel even, dus ik heb wel tijd om jullie iets te vertellen over wat ons vrouwen bezig houdt. Al verschilt dat natuurlijk een beetje per vrouw. Ik zou niet weten wat de vrouw van de bakker allemaal uitvoert en m’n slavinnen moeten vooral hard werken en doen wat ik zeg. Maar over mij en mijn vriendinnen kan ik wel wat vertellen.

Wij hebben vanavond een feestje, een van ons is jarig, dus zijn we allemaal druk bezig om ons mooi te maken. Vanochtend zijn we met z’n allen naar het badhuis geweest. We hebben ons heerlijk laten scrubben en masseren. En epileren. Best pijnlijk, als iemand met een pincet je okselhaar uittrekt. Maar we nemen Ovidius’ raad graag ter harte: ‘…laat geen wilde geit groeien onder je oksels en laat je benen niet prikken van ruige haren.’  Hij kan het immers weten, hij is niet voor niets verbannen wegens zijn boek vol nuttige verleidingstips

Schoonheidsideaal

Auw! Oh, sorry, m’n slavin trok aan m’n haar! Dat mens krijgt er zo nog wel van langs. Sommige van mijn vriendinnen slaan hun slavin met de spiegel als er een krul scheef zit. Dat doe ik niet, da’s toch zonde van zo’n dure spiegel! Maar goed, als ze zo klaar is met m’n kapsel dan wordt het tijd voor make-up. Poeder, rouge, kohl, beetje lippenstift, je kent het wel, dat is in jullie tijd niet heel anders. En natuurlijk parfum. Ik heb een nieuw luchtje, helemaal uit Rome, met superdure kaneel, benzoë en bittere amandelen. Zo lekker, m’n vriendinnen zullen wel jaloers zijn.
Maar moet je horen wat Martialis zegt over parfum:

‘…Probeer toch eens wat minder gul exotisch reukwerk te gebruiken, want, Gellia-lief, met al dat spul kan zelfs mijn hond nog lekker ruiken.’ Die man overdrijft altijd zo! Er is toch niks mis met een lekker luchtje?'

Vragen jullie je nou af waarom we al die moeite doen? Nou, omdat ons schoonheidsideaal nog moeilijker te bereiken is dan dat van jullie. Jullie voorbeelden zijn filmsterren of fotomodellen, gewone stervelingen. Maar wij willen graag zo mooi zijn als Venus, de godin van de liefde! Nou, ga d’r maar aan staan.
Oh, ik ben klaar, maar voordat ik ga verklap ik jullie nog het recept van mijn favoriete gezichtsmasker. Kunnen jullie ook een gooi doen naar goddelijke schoonheid.

Salvete!

Julia

Romeinse fresco

Voedend gezichtsmasker, losjes à la Ovidius

Ingredienten:

  • 4 eetlepels haver- of gerstvlokken 
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eidooier

Maal de vlokken tot meel en meng met de honing en de eidooier tot een smeerbare massa. Verdeel het masker over het gezicht en laat 15 minuten inwerken. Spoel af met lauw water.

 

Meer lezen over Romeinse beauty?

Dorothee Olthof en Martine Teunissen: Beauty & Fashion, de laatste trends uit het Oude Rome, Sidestone Press.

Beauty en fashion kaft