Ga naar inhoud

Topstuk | Ribschalen

Archeologisch topstuk van het Rijksmuseum van Oudheden | Ribschalen zijn vanaf het midden van de 1e eeuw v.Chr. gemaakt en hun productie loopt door tot in de 2e eeuw na Chr. Sommige zijn van een mathematische perfectie, andere zijn haastiger en slordiger uitgevoerd. Deze schaal in de ‘millefiori-techniek’ (1ste eeuw na Chr., diam. 14,5 cm) is ge­vonden in Nijmegen, waar het legioen gevestigd was. Het stuk kan als handelswaar of persoonlijk bezit van een officier terecht zijn gekomen aan de grenzen van het Romeinse Rijk.

Over de techniek van vervaardiging doen verschillende theo­rieën de ronde. Waarschijnlijk werd glas in de oven tot een schijf gesmolten. Vervolgens werden met een soort pincet of staafje over het oppervlak ribben gevormd. Daarna werd de bewerkte plak over een bolle mal tot een kom gevormd. Tenslotte werden de rand en de binnenzijde geslepen en gepolijst. Maar het kan ook zijn dat diverse methoden op verschillende plaatsen, tijden en in verschillende ateliers zijn toegepast.

De ribschaal is een van de topstukken in de tentoonstelling GLAS in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, www.rmo.nl/glas

 

Afbeelding: ©​ Rijksmuseum van Oudheden