Ga naar inhoud

Terug naar...| Een introductie op de nieuwe blogs van Romeinen.nl

| Wouter Hinrichs

 

Het is mooi weer. De zon schijnt en er staat een zachte wind. In de verte is een sirene te horen van een ambulance en de stemmen van enkele toeristen. Ik sta tussen twee grote marmeren zuilen in, beide geplaatst op een voetstuk van baksteen. Voor me zie ik een plein waar grote keien zijn gelegd als bestrating. Tegenwoordig is het een archeologisch park, maar vroeger was dit het centrum van een wereldrijk: het Forum Romanum.

Het contrast tussen deze antieke plek en de stad die eromheen ligt is uitzonderlijk: Tesla’s en volle stadsbussen rijden waar vroeger delen van het Forum van Julius Caesar lagen. Het is moeilijk te beseffen dat de plek waar ik nu sta, de gebeurtenissen die hier plaatsgevonden hebben, zoveel invloed hebben gehad op de geschiedenis van het Europa en Nederland dat we vandaag de dag kennen. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat we tientallen eeuwen na het bestaan van dit rijk bepaalde gebruiken van de Romeinen nog steeds hebben?

Terug naar het nu! Laat ik me voorstellen. Ik ben Wouter Hinrichs, 22 jaar oud en archeoloog. Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door alles wat maar met de Romeinse tijd te maken heeft. Tijdens mijn studie ben ik me meer gaan verdiepen in dit wereldrijk en de mensen die erin leefden. Via deze nieuwe blogserie wil ik jou, de lezer, graag meenemen in de wereld van de Romeinen en laten zien hoe divers de geschiedenis van dit ‘volk’ eigenlijk is. Om hier een beeld van te schetsen, probeer ik antwoord te geven op vragen als: hoe zag Nederland er in de Romeinse tijd eigenlijk uit? Wie woonden er? Welke dingen vonden deze mensen belangrijk in het leven? Verschilde de situatie in ‘Romeins Nederland’ met andere delen van het Romeinse Rijk?

De kennis over deze onderwerpen wordt verkregen door onderzoek, waar professionals zich vaak met veel passie in werpen! Ze zijn nieuwsgierig, willen meer weten over het verleden. Deze personen gaan vaak schuil achter hun titel: historicus, archeoloog, conservator, noem het maar op. Maar wie zijn deze mensen nou eigenlijk? Waarom houden zij zich bezig met dingen die honderden jaren geleden zijn gebeurd? En hoe doen ze dat dan? Ik ga met ze in gesprek over hun vak, hun ervaringen en vooral hun passie!

In de blogserie verkennen we niet alleen het verleden, maar ook het heden. Zo ga ik bijvoorbeeld ook op zoek naar plekken in Nederland die ons herinneren aan de verhalen uit de Romeinse tijd. Denk aan musea, visualisaties of evenementen! De geschiedenis van de Romeinse tijd heeft wellicht meer een gezicht in de tegenwoordige wereld dan je denkt! Misschien wel dicht bij huis…

Het heden en verleden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gebeurtenissen uit de geschiedenis maken ons wie wij vandaag de dag zijn en hoe wij leven. Zo heeft de Romeinse tijd ook haar steentje bijgedragen. Wekelijks duik ik in een van de verschillende thema’s en breng ik (hopelijk) de verhalen van en over deze periode iets dichterbij je!