Ga naar inhoud

Nieuwe serie podcasts De Limes leeft

| Redactie

Het afgelopen jaar verschenen diverse podcasts, gemaakt door Debora d’Hont-Dieleman, met als thema De Limes leeft. In haar levendige interviews laat Debora mensen aan het woord met een passie voor de grens van het Romeinse Rijk in Nederland. Vaak is zo’n interview gekoppeld aan een bijzondere plaats die verband houdt met de aanwezigheid van de Romeinen in Nederland.

In de nieuwe serie komen de volgende personen aan het woord:

Conservator en archeoloog Jasper de Bruin
Vanaf 1 juni 2020 is in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden de tijdelijke tentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’ te zien. Conservator Jasper de Bruin vertelt dat de tentoonstelling enerzijds aan de bezoekers laat zien wat er over de Romeinen bekend is. De meest recente inzichten zijn hierin meegenomen. Anderzijds wil Jasper een ander beeld van de Romeinse limes tonen. Vaak ligt de focus toch op de forten en de soldaten. Deze tentoonstelling laat zien wie er verder in en rondom de forten woonden en hoe de omgeving eruitzag. Wil je weten welke nieuwe inzichten er zijn, wat de bijzondere objecten op de tentoonstelling zijn en welke nieuwe onderzoeksprojecten het RMO gaat opstarten? Luister dan de aflevering. 

Conservator en archeoloog Marenne Zandstra
De stad Nijmegen kent een rijke Romeinse geschiedenis en heeft dan ook meerdere plekken op de nominatielijst staan. Marenne Zandstra, conservator archeologie in Museum Het Valkhof vertelt over het belang van Nijmegen als legerplaats en stad. In het museum laat ze Debora bijzondere objecten zien waar ze in de podcast meer over vertelt. 

In het tweede deel van het interview met Marenne Zandstra staat haar proefschrift Miles away from home centraal. Om erachter te komen waar de soldaten in de 1e eeuw n.Chr. vandaan kwamen, heeft Marenne onderzoek gedaan naar drie archeologische bronnen: graffiti (ingekraste namen), militaria (uitrustingen en paardentuig) en fibulae (kledingspelden). De schriftelijke bronnen zoals inscripties en historische geschriften zijn namelijk beperkt. Haar onderzoek brengt interessante nieuwe inzichten aan het licht. In de podcast vertelt ze hierover. Tenslotte krijgen we nog iets meer te horen over de toekomstplannen van Museum Het Valkhof. 

Archeoloog Rien Polak
Een van de genomineerde plekken is Fort Vechten, dat na Nijmegen het vroegste fort in Nederland is. De locatie van Fort Vechten was zeer strategisch gekozen. Deze hooggelegen plek langs de Rijn lag vlak bij de Vecht, een rivier die verbonden was met het Flevomeer. De Romeinse vloot gebruikte deze route om via het noorden Germania binnen te vallen. Rien Polak (Radboud Universiteit) doet al bijna 40 jaar onderzoek naar de archeologie van Vechten en weet dan ook alles te vertellen over het fort. Daarnaast is Rien nauw betrokken bij het nominatieproces als medewerker van de Nederlandse Limes Samenwerking. Hij vertelt wat het betekent als de Neder-Germaanse Limes Werelderfgoed wordt. 

In onze Agenda vind je hier alle podcasts bij elkaar.