Ga naar inhoud

Klokhuis Werelderfgoeddag op 8 oktober

| Redactie

Het bekende jeugdprogramma het Klokhuis organiseert, in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland, op 8 oktober 2022 de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Een dag vol activiteiten en workshops vanuit de 12 werelderfgoederen in ons Koninkrijk. Ook de Neder-Germaanse Limes is aanwezig. Romeinse Limes Nederland zal Romeinse spellen en een proeverij organiseren. Verder vinden er unieke rondleidingen door de Van Nellefabriek plaats, meet & greets met de Klokhuispresentatoren én de première van vier nieuwe Klokhuis-afleveringen over Werelderfgoed. Ook worden de twee nieuwe gezichten van Het Klokhuis, Tirsa With en Serah Koorevaar, voorgesteld aan het publiek. De toegang is gratis en er worden gratis pendelbussen ingezet naar de Van Nellefabriek vanaf Schiedam Centraal Station en Rotterdam Centraal Station.

 

De dag wordt geopend door burgemeester Aboutaleb en de kinderburgemeester van Rotterdam. De Gevolmachtigde Minister van Curaçao, de heer Carlson Manuel, is ook aanwezig. Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland, maakt bekend welke plek in Nederland wordt uitgeroepen tot ‘Klokhuis Werelderfgoed’.

Ons Koninkrijk kent maar liefst twaalf door UNESCO erkende Werelderfgoederen, die allemaal op bijzondere wijze het verhaal vertellen waarom zij uniek zijn in de wereld. Deze Werelderfgoederen zijn verspreid over ons Koninkrijk, maar tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag kunnen bezoekers kennismaken met alle werelderfgoederen op één plek!

Proef een veganistische oester, een Schokkermop, of een glaasje Romeinse posca en andere lekkernijen uit (de omgeving van) de werelderfgoederen. Krijg een rondleiding door de ingenieuze Van Nellefabriek, die als ‘ideale fabriek’ vol met daglicht ook tot het Werelderfgoed behoort. En ontmoet de Klokhuispresentatoren; ga met ze op de foto en hoor ze uit over hun ervaringen en ontdekkingen bij het maken van de Werelderfgoedserie.

Drie afleveringen over nieuwe Werelderfgoederen (Koloniën van Weldadigheid, Neder-Germaanse Limes, Hollandse Waterlinies) gaan tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag in première en ook de Klokhuis-aflevering over ‘Wat is Werelderfgoed?’ wordt op 8 oktober voor het eerst vertoond. Deze nieuwe afleveringen zijn vanaf 12 oktober te zien op NPO Zapp.

Nieuw Klokhuis Werelderfgoed? 
De kijkers van Het Klokhuis zijn de afgelopen weken uitgedaagd om na te denken over wat zij de mooiste plek, natuurgebied of gebouw vinden en deze voor te dragen als ‘Klokhuis Werelderfgoed’; de inzendingen waren zo divers als Nederland zelf. Welke plek wordt de winnaar? De winnaar wordt gekozen door een deskundige jury, en op de Klokhuis Werelderfgoeddag bekendgemaakt door Boris van der Ham

Werelderfgoed in ons Koninkrijk
Tot de twaalf door UNESCO erkende Werelderfgoederen behoren: Neder-Germaanse Limes, Koloniën van Weldadigheid, Hollandse Waterlinies, Van Nellefabriek, Grachtengordel van Amsterdam, Waddenzee, Rietveld Schröderhuis, Droogmakerij de Beemster, Ir. D.F. Woudagemaal, Willemstad op Curaçao, Molencomplex Kinderdijk-Elshout en Schokland en omgeving.

De nieuwe afleveringen van de Klokhuisserie over Werelderfgoed zijn mede mogelijk gemaakt door:

Aflevering Wat is Werelderfgoed?: Stichting Werelderfgoed Nederland
Aflevering Neder-Germaanse Limes: Stichting Werelderfgoed Nederland + Nederlandse Limes Samenwerking

Aflevering Koloniën van Weldadigheid: Stichting Werelderfgoed Nederland + Provincie Drenthe
Aflevering Hollandse Waterlinies: Stichting Werelderfgoed Nederland + Provincie Utrecht

De reeds bestaande afleveringen zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Werelderfgoed Nederland. De aflevering over de Grachtengordel van Amsterdam is tevens mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland. De hele serie is terug te kijken via www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed

Wanneer en waar: zaterdag 8 oktober vanaf 10.00 uur in de Van Nellefabriek Rotterdam
Aanwezige presentatoren: Nizar el Manouzi, Janouk Kelderman en Pascal Tan + twee nieuwe presentatoren die voorgesteld worden
Meer informatie:  www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed