Ga naar inhoud

Fibula's: 100% Romeins?

| Pim Möhring

Wat voor Romeinse overblijfselen worden er in Nederland het meest gevonden door archeologen? Je zou misschien al gauw denken aan zwaarden, munten of helmen. Het antwoord is minder spannend maar minstens zo indrukwekkend: kledingspelden! Deze zogenaamde fibula’s zijn spelden waarmee kleding werd dichtgemaakt. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft tot 7 januari 2018 een prachtige collectie van fibula’s tentoongesteld. Een bezoekje waard! 

Fibula’s: 100 % Romeins? 
In Nederland zijn ongeveer 25.000 fibula’s door archeologen teruggevonden. Hiervan bevinden zich er zo’n 2.000 in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) waarvan er ruim 400 nu worden tentoongesteld. De fibula’s zijn in vitrines opgesteld en per tijdsperiode ingedeeld wat een duidelijk overzicht geeft van de tentoonstelling. Van de fibula’s is niet alleen de vindplaats te zien maar ook door wie ze werden gedragen en waarom. Zo zijn er uit de Romeinse periode in Nederland diverse fibula’s gevonden die uit Gallië, Brittannië en Spanje komen en eigendom waren van Romeinse legionairs. Dit schetst een mooi beeld van de etnische diversiteit van de Romeinse legionairs in de castella aan de limes. Met deze interessante informatie draagt de tentoonstelling bij aan het thema van de Romeinenweek 2017: 100% Romeins? Wellicht was een van de fibula’s wel eigendom van Valens, de Thracische ruiter van Ala I Thracum die gelegerd was in het castellum Fectio (bij Vechten)? 

Het RMO is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op tien minuten loopafstand van Leiden Centraal De tentoonstelling bevindt zich op de 2e verdieping en is uitstekend te combineren met een algemeen bezoek aan het RMO en haar uitgebreide Romeinententoonstelling.