Ga naar inhoud

Een toost op de Limes

| Mariëlla Beukers

De Neder-Germaanse Limes is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De inspanningen van velen zijn beloond, ontelbare professionals en vrijwilligers hebben zich afgelopen jaren ingezet om dit archeologische monument te beschermen, te beschrijven, onder de aandacht te brengen en op de Werelderfgoedlijst te krijgen.
Graag hadden we onmiddellijk feest willen vieren, met passende hapjes en drankjes. Helaas is dat onder de huidige omstandigheden niet mogelijk. Om toch samen te kunnen toosten, geven we daarom twee recepten, een voor een Romeinse wijn en een voor een smakelijk borrelhapje. Zodat iedereen zelf in kleine kring die toost op de Limes kan uitbrengen. Beide zijn makkelijk te maken, iedereen kan het. En als het resultaat gelukt is, vinden we het natuurlijk leuk als je een foto maakt en plaatst op de social media. Tag die foto dan met #levedelimes, dan maken we later een mooie collage! De twee recepten vind je hieronder.

Proost en leve de Limes!

Neder-moretum

Moretum is de Romeinse benaming voor gerechten die in een vijzel gemaakt werden, zoals kruidenkazen, groentepurees en tapenades. Alle kruiden die voor deze 'spread' gebruikt worden, zijn door de Romeinen meegebracht naar onze streken en archeologisch aangetoond.
 
Benodigdheden
200 gr (schapen)feta of stevige roomkaas
4 takjes verse dille of ½ tl dillezaad
6 takjes verse koriander of ½ tl korianderzaad
4 takjes verse venkel of 1 tl venkelzaad 
½ tl karwijzaad
¼ tl anijszaad
½ tl zwarte peper
1 el honing
1 el witte wijnazijn
1 tl garum (vissaus)
 
Bereiding
Brokkel de feta in stukjes of roer de roomkaas los. Hak de verse kruiden fijn. Doe de zaden en peper in een vijzel en maal fijn. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een schaal en meng krachtig tot een egaal mengsel. Serveer met (Romeins) brood of toast.

Neder-mulsum

Mulsum is de Romeinse naam voor gekruide en gezoete wijnen. De Romeinen hebben zeker hun wijncultuur naar het noorden gebracht, maar van wijnbouw hier is helemaal niets bekend. Een lekker glas wijn ging er echter al snel ook bij de lokale bevolking wel in.
 
Benodigdheden
1 fles witte wijn
2 el honing
1 tl korianderzaad
1 tl anijszaad
1 tl zwarte peper
 
Bereiding
Doe een klein glaasje van de wijn in een pan en voeg de overige ingrediënten toe. Laat de wijn opkoken tot de honing smelt. Haal dan direct van het vuur. Laat afkoelen en voeg de rest van de wijn toe. Laat het afgedekt een dag trekken. Zeef de wijn door een doek. Serveer licht gekoeld.

De neder-moretum en neder-mulsum werden voor Romeinse Limes Nederland ontwikkeld door eet!verleden. Foto Jeroen Savelkouls Fotografie.