Ga naar inhoud

Blog | Beleef het zelf...Thuis! | Romeinse romans

| Wouter Hinrichs

Ik hoop dat iedereen het goed maakt en deze periode nog goed aankan! Een paar weken geleden gaf ik enkele tips voor films en series over de Romeinen die je kan kijken tijdens de periode van thuis-isolatie. Niet iedereen is echter fan van het houden van Netflix-marathons en zijn er mensen die liever een goed boek lezen.

Heb je op Romeinen.nl wel eens de boekenpagina bekeken? Zo niet, dan zou ik zeker aanraden om hier eens een bezoekje te wagen. Deze boeken beschrijven ieder op zijn eigen manier prachtig de geschiedenis van het Romeinse Rijk en/of thema’s uit de Romeinse tijd van Nederland en daarbuiten. Boeken over Romeinse oorlogstactieken, biografieën van keizers, Romeinse recepten, seksualiteit, liefde en Romeinse archeologische vindplaatsen in Nederland zijn hier allemaal te vinden.

Lees je wellicht toch liever over de Romeinse tijd in de vorm van een verhaal, avontuur en gericht op vermaak? Dan ben je hier op de juiste plaats. Van veldslagen in donkere wouden tot politieke intriges in Rome. Sommige van deze verhalen zijn wellicht niet altijd geheel historisch correct, maar brengen je wel op leuke en avontuurlijke wijze dichter bij de geschiedenis van de Romeinen. Deze week geef ik je drie persoonlijke tips over romans voor volwassenen en jongeren met verhalen die afspelen in de Romeinse tijd!

Drie Romeinse romans

  

Tip-I | De Rode Wolf (2009)

Geschreven door Simone van der Vlugt

Leeftijdscategorie: tieners, maar zeker ook geschikt voor jongeren & volwassenen.

Simone van der Vlugt staat nationaal bekend om haar historische romans voor zowel volwassenen als jongeren. Haar verhalen spelen rondom fictieve personages in belangrijke historische periodes of situaties. Dit geldt ook voor haar boek De Rode Wolf!

Het verhaal speelt zich af in 55 v. Christus, in en rondom het Hercynische Woud in Magna Germania. Julius Caesar probeert in zijn veldtochten verschillende Germaanse stammen, waaronder de Chauken en Chatten, onder Romeinse heerschappij te krijgen. Dit is niet gemakkelijk, want de lokale omgeving is moeilijk doordringbaar en zijn leger stuit op groot verzet. Rufus, een jonge Romeinse verkenner, raakt verdwaald in het moerassige woud. Hij wordt gevangengenomen door een Germaanse stam en gedwongen de Romeinse oorlogstactieken te delen met het stamhoofd. Langzamerhand raakt hij meer verwikkelt in de cultuur van de Germaanse stam en komt hij voor het blok te staan: kiest hij voor hen of voor zijn Romeinse leven?

Toen ik zelf zo’n 14 jaar oud was, vond ik de historische romans van Simone van der Vlugt erg leuk. Het boek De Rode Wolf heeft me toentertijd erg enthousiast gemaakt voor de Romeinse geschiedenis van Nederland en Duitsland. Het boek leest daarnaast erg makkelijk en het verhaal is spannend.

Meer van deze schrijfster

Mocht je dit boek al gelezen hebben en ben je op zoek naar meer?  Simone van der Vlugt schreef eveneens het boek De slavenring, over een Germaanse slaaf in Romeins Pompeï!

 

 

Tip-II | De schaduw van Caesar (2018)

Geschreven door Jelle Dehaen

Leeftijdscategorie: jongeren & volwassenen

In zijn debuutroman vertelt Jelle Dehaen het verhaal van Marcus Cornelius Balbus, een man van hoog aanzien en meesterintrigant in de politiek van de Romeinse Republiek, de voorganger van het Romeinse Rijk. Marcus heeft zijn leven gewijd aan het versterken van de macht van Julius Caesar, maar dit is niet geheel zonder weerstand.

Marcus schrijft brieven naar zijn goede vriend Lucius, waarin hij hem informeert over zijn leven, zijn overwinningen en tegenslagen. Over zijn carrière, maar ook over zijn moeilijke relatie met zijn vrouw. Is Marcus bereidt alles op te geven om Julius Caesar de machtigste man van Rome te maken, of kiest hij uiteindelijk toch voor zichzelf?

Ik vond dit boek fijn om te lezen! Het is duidelijk geschreven en geeft een goede inkijk in de politiek en intriges die zich in de laatste jaren van de Romeinse Republiek afspelen!

 

Tip-III | De Veleda Voorspelling (2019)

Geschreven door Chris Houtman

Leeftijdscategorie: jongeren & volwassenen

Tip nummer III: De Veleda Voorspelling van Chris Houtman. Het verhaal speelt zich af rond 60 na Christus en gaat over Elfleda, een jonge Friese vrouw van 17 jaar oud. Ze is de dochter van Sextus, een Friese officier in het Romeinse leger. Ze komt in Rome terecht en trekt op met Plinnius, een Romeinse vriend van haar vader. Plinnius ontfermt zich over Elfleda, om te voorkomen dat zij aan het hof terecht komt van de decadente en ‘gestoorde’ keizer Nero. In de tussentijd speelt in de Romeinse provincie Britannia een horrorsituatie: de Britse koningin Boudica is op oorlogspad en verzet zich fel tegen de Romeinse overheersers.

Elfleda krijgt een visioen over haar duistere toekomst in Rome en besluit te vluchten naar Britannia, om zich hieraan te sluiten bij de Britse verzetsstrijders. Dit brengt echter veel dilemma’s met zich mee: blijft ze in Rome bij haar vader of kiest ze voor de vijand en haar persoonlijke vrijheid?

De Veleda Voorspelling is origineel, spannend en daarnaast vind ik het mooi om een historisch verhaal te lezen met een vrouw als hoofdpersonage!

Meer van deze schrijver…

Voor degene die dit boek al heeft gelezen en graag meer zou willen lezen: goed nieuws! Het vervolg op De Veleda Voorspelling komt uit in september 2020, onder de titel De Veleda Vloek.