Ga naar inhoud

Blog | Beleef het zelf! | Romeinen op de buis!

| Wouter Hinrichs

Tja, toen zaten we ineens allemaal thuis. Dat is best wel even wennen met de bewegingsvrijheid die wij normaal zijn gewend. Ondanks dat het vervelend kan zijn, is het wel belangrijk en zullen we tot de situatie verbeterd is zoveel mogelijk binnen moeten blijven.

Persoonlijk vond ik de eerste week thuis goed uit te houden: genoeg achterstallig werk dat ik nog moest doen, aan de gang met knutselspullen die ik al maanden daarvoor had gekocht en af en toe even lekker in de tuin zitten. Echter sloeg na een week toch een beetje de verveling toe en dacht ik: hoe ga ik mezelf voldoende vermaken de komende weken…?

Als ik me verveel, kijk ik meestal op Netflix of er een leuke nieuwe film of serie is. Toevallig zag ik een trailer van een serie over het Romeinse Rijk die ik al eens had gezien en ik dacht: dit is wellicht een leuke tip voor mensen die graag wat meer willen leren over de Romeinen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Dus bij deze!

Wil je meer weten over de Romeinen, maar ben je niet klaar om door boeken te spitten en lange artikelen te lezen? Deze series en films helpen je misschien een beetje op weg tijdens de periode van quarantaine en thuis-isolatie. Ze zijn wellicht niet allen altijd even historisch verantwoord in decor, storytelling en personificatie, maar geven je wel een globale indruk op de geschiedenis van het Romeinse Rijk! Daarnaast zijn ze ook gewoon erg leuk om te kijken.

Begin simpel en maak kennis met de Romeinen met mijn persoonlijke tips in dit ‘Top-V’ lijstje:

Romeinen op de buis!

 Tip I | Ancient Rome: The Rise and Fall of an Empire (2006)

Dit is tegenwoordig wellicht de meest bekende documentaire reeks die is gemaakt over de geschiedenis van het Romeinse Rijk. De reeks is gemaakt door de BBC en bestaat uit zes delen die globaal de geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk behandelen. Elk deel gaat over een specifieke situatie die een keerpunt vormde in de geschiedenis van de opkomst, het bestaan en het verval van het Rijk. Denk aan de opkomst van Julius Caesar als groots staatsman, het bewind onder keizer Nero, maar ook over de christianisatie van het rijk onder Keizer Constantijn en de grenzen die  zwaar onder druk komen te staan in de derde eeuw na Christus door Germaanse en Keltische stammen.

Voor iedereen die nog niet veel weet over de grote geschiedenis van het Romeinse Rijk, maar hier wel meer over wil weten, is dit een echte aanrader. In de reeks is veel budget en aandacht gestoken in de aankleding van de scenes, locaties en reconstructies, waardoor je een goed beeld krijgt van hoe groots Rome er toentertijd waarschijnlijk heeft uitgezien!

Benieuwd naar deze serie? Bekijk hier de trailer! 

Waar kan ik de film/serie vinden: bbb.co.uk, YouTube & via DVD.

 

Tip II | Roman Empire, een Netflix-original (2016)

Tijdens haar eeuwenlange bestaan zag het Romeinse Rijk keizers komen en gaan. Soms werd het rijk voor decennialang bestuurd door dezelfde heerser, maar er zijn ook periodes geweest waar het Rijk vier verschillende opvolgende staatshoofden had in één jaar. Ondanks dat het rijk zo rond de 70 Romeinse keizers heeft gehad, zijn er maar een aantal, die bij het grote publiek bekend zijn. Dit zijn meestal de keizers die grote gebieden veroverden, imposante monumenten lieten bouwen of een beetje ‘raar’ waren.

De serie ‘Roman Empire’ op Netflix focust zich in drie seizoenen op drie bekende Romeinse figuren: Caligula, Commodus en Julius Caesar. De laatste is echter nooit keizer geweest, wat wel vaak verondersteld wordt. Julius Caesar was een generaal in dienst van de Romeinse Republiek, de voorganger van het Romeinse Rijk. Wat we wel kunnen zeggen is dat hij hard op weg was om keizer te worden!

Caligula en Commodus staan vaak bekend als ‘gekke keizers’. Ze hadden een extravagante levensstijl en maakten vaak bijzondere of wrede beslissingen. Zo is er een verhaal dat Caligula zijn paard Incitatus te benoemen tot Consul, een hoge politieke functie in de regering van Rome. Deze serie laat redelijk goed zien hoe het leven van deze mannen verliep, met welke problemen zij worstelden en waarom ze tot ‘waanzin’ werden gedreven.

Benieuwd naar deze serie? Bekijk hier de trailer!

Waar kan ik de film/serie vinden: Exclusief op Netflix.

 

Tip III | Ben-Hur (1959)

Ik kan geen tips geven over Romeinse films en series zonder deze klassieker te noemen: Ben Hur! Deze film mag wellicht wat gedateerd zijn, maar blijft in mijn optiek een mooie film. Het verhaal gaat over Judah Ben-Hur, een rijke Joodse handelaar uit de Romeinse provincie Judea (het tegenwoordige Israël & Palestina), die beschuldigd wordt voor een moordpoging op de Romeinse gouverneur. Hij wordt tot slaaf gemaakt en beland uiteindelijk in de paardenrenarena om te strijden voor zijn eigen vrijheid en die van zijn familie. De film won werd zeer positief ontvangen door critici en won een recordaantal van 11 Oscars in 1959. Sinds 1959 is het verhaal meerdere keren verfilmt, met de meest recente versie in 2016.

Persoonlijk vind ik deze film goed vanwege de historische setting en de goed geschreven verhaallijn. Daarnaast vind ik het ook leuk om te zien hoe ze in de jaren ‘50 tegen het Romeinse verleden aankeken en dit verbeelden!

Benieuwd naar deze film? Bekijk hier de trailer! 

Waar kan ik de film/serie vinden: YouTube, Amazon Prime Video & via DVD.

 

Tip IV | Rome (2005-2007)

Hoe begon het Romeinse keizerrijk eigenlijk? Voordat Augustus in 27 voor Christus aantrad als eerste keizer, bestond Rome al eeuwen in de vorm van een republiek en een koninkrijk. Nadat in 509 voor Christus de laatste Romeinse koning Lucius Tarquinius superbus werd verbannen, transformeerde het Romeins koninkrijk in een republiek. Deze werd niet bestuurd door één leider, maar door een groep welgestelde mannen. Zij vormde samen de ‘Senaat van Rome’, een regeringsorgaan, die vele landen vandaag de dag nog steeds gebruiken, uiteraard wel in een aangepaste vorm. Wist je dat de Eerste Kamer van Nederland ook wel ‘de senaat’ wordt genoemd?

De serie ‘Rome’ gaat over de laatste jaren van het bestaan van de Romeinse Republiek. Julius Caesar, de bekende Romeinse generaal, trekt steeds meer macht naar zichzelf toe en vormt nu een serieuze bedreiging voor de macht van de senaat. Er dreigt een burgeroorlog uit te breken en de republiek destabiliseert. Ik raad deze serie aan voor iedereen die graag meer wil weten over het begin van het keizerrijk en hoe Rome zich heeft kunnen ontwikkelen van een kleine stadstaat in Italië tot een wereldrijk, dat over gebieden op drie continenten rijkte.

Benieuwd naar deze serie? Bekijk hier de trailer! 

Waar kan ik de film/serie vinden: YouTube, Amazon Prime Video & via DVD.

 

Tip V | The Eagle (2011)

In tegenstelling tot de documentaire series uit de eerdere tips is deze film meer gericht op vermaak dan informeren, maar dat maakt niet per se uit, voor alles zijn tijd en plaats! Het verhaal van deze film speelt zich af in de tweede eeuw na Christus, in 140 na Christus, in de Romeinse provincie Britannia (het tegenwoordige Engeland & Wales). Twintig jaar geleden is het negende legioen spoorloos verdwenen in het noorden van het Britse eiland. Hoofdrolspeler Channing Tatum speelt Marcus Aquila, een Romeinse Centurion, die op zoek gaat naar de Romeinse adelaar van het negende legioen, dat werd aangevoerd door zijn vader.

Ondanks dat deze film niet op specifieke situaties is gebaseerd, zijn enkele delen van de film wel gebaseerd op de geschiedenis! Zo is van het werkelijke negende Romeinse Legioen onduidelijk wat er met hen is gebeurd. De legereenheid wordt voor het laatst in historische bronnen genoemd rond 120 na Christus. Tot op de dag van vandaag blijft het voor vele professionals onduidelijk wat er met het negende legioen is gebeurd. Een andere werkelijke situatie is de status van ‘de adelaar’. Elk legioen droeg een gouden standaard bij zich met daarop de Romeinse adelaar, het teken van Rome. Het was een zeer grote schande als de adelaar werd gestolen. Wraakacties van de Romeinen waren vrijwel gegarandeerd.

Wat ik persoonlijk het mooie aan deze film vond is dat hij niet in Rome zelf speelt, zoals vele andere films en series, maar langs de grenzen van het Romeinse rijk, bij de Britse Limes. De scenes zijn prachtig vormgegeven en de reconstructies van historische locaties, zoals Hadrian’s Wall en de Romeinse forten, zijn mooi nagemaakt. Een aanrader voor iedereen die wat meer fan is van de actie en avonturenfilms!

Benieuwd naar deze film? Bekijk hier de trailer!

Waar kan ik de film/serie vinden: YouTube, Amazon Prime Video & via DVD.