Ga naar inhoud

Blog | Beleef het zelf! | Drie archeologische musea die binnenkort weer open gaan!

| Wouter Hinrichs

Voor velen was het een hele opluchting om afgelopen dinsdag te horen dat er versoepelingen komen in de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. Net als de horeca, de sport en entertainment branche werd de culturele sector had geraakt door de maatregelen en moesten musea voor langere tijd dicht.

Gelukkig mogen musea per 1 juni weer gedeeltelijk open en dat wilde ik vandaag graag even vieren. Alle Romeinen-fanaten kunnen weer op pad want ook een hoop musea met Romeinse collecties en/of onderwerpen gaan open. Ik heb een willekeurige selectie aan mooie archeologische musea voor je gemaakt in het TOP-III lijstje:

 Drie archeologische musea die snel weer opengaan!

I: Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Zuid-Holland

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Zuid-Holland - © Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf maandag 1 juni gaat het grootste archeologische musea van Nederland weer open: het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Sinds haar opening in 1818 beschikt het museum over een uitgebreide collectie archeologische objecten uit de Romeinse tijd in Nederland en buitenland!

In de collectie zijn verschillende topstukken te bekijken. Zo is er een serie aan Romeinse helmen en maskers, met het bekende ‘Gordon’-ruitermasker uit Leiden Roomburg en de ruitershelm met de adelaar uit Vechten. Daarnaast vind je hier ook de beroemde schaal met roofvogelkop, een groot deel van de Nehalennia-altaren uit Colijnsplaat en een standbeeld van de oppergod Jupiter. Naast het bezoeken van de vaste collectie biedt het Rijksmuseum van Oudheden ook een virtuele tour door het museum met de game ‘Romeinenquest’! Vind je het wellicht toch nog iets te riskant om het museum fysiek te bezoeken? Geen probleem, want het museum heeft tijdens de afgelopen weken een hoop ‘behind-the-scenes’ video’s gedeeld via sociale media.

Banner van de nieuwe tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden 'Romeinen langs de Rijn' - © Rijksmuseum van Oudheden

En natuurlijk is tot en met 21 februari 2021 in het museum een interessante tentoonstelling te bezichtigen over ‘Romeinen langs de Rijn’, met veel aandacht voor de Neder-Germaanse Limes in Nederland en de bewoners langs deze grens. Aan de hand van ruim 300 vondsten uit meerdere provincies in Nederland worden de persoonlijke verhalen verteld van de soldaten die dienstdeden in de forten. Echter komen niet alleen de soldaten aan bod in de tentoonstelling! Eveneens ligt er een grote focus op de gezinnen die met deze soldaten meereisden en in of om het fort woonden. Ook vele handelaren en ambachtslieden vestigden zich in de dorpen rondom de forten om zaken te doen met het Romeinse leger. Zin om de archeologie van de Romeinse tijd te beleven? Dat kan, maar je moet wel even je plaats reserveren op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

 

II: Museum het Valkhof in Nijmegen, Gelderland

Archeologische vondsten in Museum het Valkhof in Nijmegen, Gelderland, met de Waalbrug op de achtergrond weergegeven - © Omroep Gelderland

Museum het Valkhof is eveneens snel weer te bezoeken. Het museum met de grootste Romeinse archeologische collectie van Gelderland opent op 21 juni haar deuren.

In Museum het Valkhof zijn net zoals in het Rijksmuseum van Oudheden een groot aantal Romeinse topstukken te bezichtigen. Zo vind je hier bijvoorbeeld de Grafsteen van Marcus Mallius, die in 1938 werd gevonden bij zandwinningen in de Bijland (Herwen). Ook staat de grafkist van de beroemde ‘Loden Lady’ hier tentoongesteld. Hoewel dit prachtige archeologische stukken zijn, is het voornaamste topstuk van het museum het Romeinse ruitermasker. Recent is van dit masker een zes meter hoog replica geplaatst op de noordoever van de Waal, met zicht op het oude Nijmegen.

Het replica van het Romeinse masker van Nijmegen wordt per boot vervoerd over de rivier de Waal.

Museum het Valkhof was en is nog steeds ook digitaal te bezoeken. Het museum heeft in de afgelopen weken de videoserie ‘Vondst, vinder, vindplaats’ gemaakt. In deze serie word je in meerdere afleveringen meegenomen door de collectie van het museum en geven experts je meer informatie en verhalen achter de voorwerpen. Deze video’s vind je op het YouTube kanaal van het museum.

III: Allard Pierson museum in Amsterdam, Noord-Holland

Het Allard Pierson museum in Amsterdam, Noord-Holland - © Museumkaart

Ook het Allard Pierson museum in Amsterdam opent haar deuren weer op 1 juni. Het museum van de Universiteit van Amsterdam visualiseert de verschillende periodes van de geschiedenis van Nederland. Zo ook de geschiedenis van de Romeinse tijd met de bijbehorende Romeinse archeologische collectie.

De Romeinse collectie van het Allard Pierson museum is divers en bestaat niet alleen uit voorwerpen gevonden in Nederland, maar ook het buitenland. Het grootste deel van de vondsten dateren uit de Romeinse keizertijd.  In de collectie vind je onder meer Romeinse munten, servies van aardewerk, amforen, olielampjes en gebruiksvoorwerpen van glas. Daarnaast is een serie aan portretkoppen tentoongesteld.

Ook organiseert het Allard Pierson museum geregeld (digitale) activiteiten, zoals symposia en lezingen, en bieden ze daarnaast extra informatie aan over bepaalde onderwerpen of figuren uit de Romeinse tijd.

De Dionysus sarcofaag in het Allard Pierson museum, Amsterdam - © erikradius

 

Als cultuur- en geschiedenisliefhebbers zijn we natuurlijk ontzettend blij dat we er weer op uit kunnen gaan en de Romeinse geschiedenis van Nederland kunnen ontdekken en beleven in de vele musea die in Nederland te vinden zijn! In de komende week zal van vele andere prachtige musea bekend worden wanneer zij weer opengaan en hoe zij hun museum corona-proof hebben ingericht. Hou je natuurlijk wel aan de regels en handel verstandig als je er weer op uit gaat. Check de website van het museum wat je wil bezoeken voor de meest recente regelgeving en houd je afstand! Veel museumplezier gewenst.