Ga naar inhoud

Valkenburg

Uit jaarringenonderzoek van houten bouwmateriaal blijkt dat Praetorium Agrippinae, zoals Valkenburg in de Romeinse tijd heette, is gesticht in de winter van 39/40, kort voordat keizer Caligula het Nederlandse kustgebied bezocht. Afgaand op de Latijnse naam lijkt Valkenburg bedoeld te zijn geweest als het keizerlijk hoofdkwartier, het praetorium. Het was vernoemd naar de keizerin-moeder Agrippina. 

Prachtig bronzen beeldje van de Egyptische godin Isis uit de 2e/3e eeuw. Bron: RMO

Plattgrond van het castellum, mt rechts de verschillende functies. Bron: Hingh en Vos, Romeinen in Valkenburg, p.100

Na het keizerlijk bezoek bleef Valkenburg in gebruik als de kazerne van een eenheid hulptroepen. De drassige ondergrond zorgde ervoor dat de houten resten van Praetorium Agrippinae goed bewaard zijn gebleven. Mede hierdoor is Valkenburg een van de best onderzochte hulptroepforten ter wereld. Er zijn diverse bewonings- en verwoestingslagen gedocumenteerd, zoals een brandlaag uit de Bataafse Opstand (in het najaar van 69). Tot voor kort dacht men dat hier ook in de vierde eeuw nog een militiare bezetting actief was, op basis van jaarringenonderzoek van een houten graanopslag (horreum). Na nieuw onderzoek bleek deze niet uit de 4e eeuw te stammen, maar uit de 1e eeuw.

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Hingh A. de, & w. Vos, Romeinen in Valkenburg (ZH), de opgravingsgeschiedenis en het archeologisch onderzoek van Praetorium Agrippinae, Leiden 2005

Websites