Ga naar inhoud

Oevers vol Romeinen

Organisatie: Limburgs Museum | Plaats van uitvoering: Buiten de klas
Themas:
Dagelijks leven
Bouwkunst en techniek
Niveau:
Basisschool, groep 5/6
Basisschool, groep 7/8

De Romeinse limes is de grens van het Romeinse Rijk. Die liep dwars door Nederland. Tijdens deze museumles ontdek je hoe de Romeinen en hun families tweeduizend jaar geleden langs deze grens leefden. Welke belangrijke rol spelen de Rijn en Maas in het bepalen van deze grens?

Door samen te puzzelen en te speuren, verkennen jullie het Romeinse gebied langs de Rijn en Maas. Je maakt kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. We bekijken de belangrijkste archeologische vondsten uit forten en omliggende dorpjes. Je ziet zwaarden, helmen en een maliënkolder, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes, godenbeeldjes en damessieraden. We nemen een kijkje bij de recente opgraving van Villa Voerendaal en proberen aan de hand van de gevonden spullen te ontdekken wie er heeft gewoond.

Doel

  • Leren dat de Romeinen een groot rijk veroverd hadden en dat de grens hiervan in Nederland lag. In Nederland bouwden ze legerkampen voor de soldaten tot aan de rivier de Rijn. Dat was de grens van het Romeinse rijk: de Limes.
  • Leren dat er een goede samenwerking was met de Germanen. Romeinen brachten veel nieuwe spullen mee naar Nederland waaronder spiegels, glas, sieraden en geld. Geld was een nieuw betaalmiddel voor de Germanen. Zij waren gewend spullen te ruilen door middel van ruilhandel.
  • Leren dat door de komst van de Romeinen en de kennis die zij meebrachten het leven van inheemse stammen veranderde. Zij pasten zich aan de Romeinse leefwijze aan. Dit noemen we Romanisering.

Lesmateriaal/ werkvorm 

Samen puzzelen en speuren.

Leerdoelen en competenties

Het programma sluit aan bij de kerndoelen 51, 52 en 53 binnen het leergebied 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' en kerndoel 56 binnen leergebied 'Kunstzinnige oriëntatie'.

Tijden

Gehele schooljaar, dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 uur.

Tijdsbeslag

120 minuten

Prijs

€ 3,50 per leerling, € 50,00 per museumles (begeleiders zijn gratis).

Aantal leerlingen

Maximaal 35 leerlingen per groep.

Gewenste begeleiding vanuit school

1 begeleider per 5 leerlingen.

Locatie

Limburgs Museum
Keulsepoort 5, Venlo