Ga naar inhoud

Virtuele dagtrip door Limburg

Door Darinka Thijs  - Normaal moet ik wel eventjes rijden om terug te gaan naar mijn geliefde Limburg, maar deze Romeinenweek niet! Het is geen geheim dat de Romeinen in Limburg zijn geweest: van diverse villa's tot een badhuis en van twee bruisende handelsteden tot de 'Via Belgica': de sporen zijn vaak nog steeds te zien. Door heel Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. Hoewel ik ze dit jaar niet fysiek kan bewandelen, struinde ik wel een dagje door de Limburgse activiteiten van deze Online Romeinenweek.

 

 

Een kijkje achter de schermen

Een van de zaken waar ik heel nieuwsgierig naar was is: hoe gaat het nu met het onderzoek naar Villa Voerendaal? Het Limburgs Museum en De Vondst geven een kijkje achter de schermen. Zeven specialisten vertellen over hun werkzaamheden. Hun verhalen geven het enorme precisiewerk weer dat dit onderzoek vergt en hoeveel de resultaten kunnen betekenen voor onze kennis van de Romeinse tijd in zowel Zuid-Limburg als Nederland. Het is énorm bijzonder hoeveel informatie te achterhalen is aan de hand van deze archeologische vondsten: van de mensen die woonden en werkten op de Villa tot de regionale producten die in de omloop waren toentertijd.

In het Limburgs Museum is normaal ook een bijzonder gladiatoren reliëf uit Maastricht te zien, waar je hier in het artikel van Svenja Fabian meer over kan lezen.

Een van de grote onthullingen van deze Romeinenweek is het Romeinse kunstwerk van Stichting Linea Recta, onder het viaduct aan de Haanweg in Landgraaf. Dit kunstwerk vormt een markering van de Romeinse weg 'Via Belgica'. In samenwerking met Omroep Landgraaf hebben zij een video gemaakt waar zij meer vertellen over het werk dat zij doen om de Via Belgica onder de aandacht te brengen en onthullen ze het eindresultaat van hun harde werk. Hoewel ik nog even moet wachten om het kunstwerk in het echt te zien, heb ik er enorm van genoten om hun proces te volgen via sociale media en nu in de Romeinenweek het prachtige eindresultaat te zien!

Wandelen kan ook binnen?

IVN Munstergeleen heeft hun wandeltocht voor de Romeinenweek omgezet naar een digitaal ommetje. In deze interessante virtuele wandeling ontdek je meer over het verleden van het Zuid-Limburgse Munstergeleen en de connectie van het gebied met de Romeinse geschiedenis. Langs de Geleenbeek liggen verschillende herkenningspunten die herinneren aan de Romeinse tijd.

De afgelopen jaren werd het Romeinse verleden steeds zichtbaarder in Munstergeleen. Zo werd er in 2016 een Romeinse munt gevonden, uitgegeven door keizer Constantijn, dat resulteerde in het archeologische monument: de Romulus en Remussteen. Tijdens de wandeling kom je door het hele dorp diverse vitrines tegen met archeologische vondsten en nog meer bijzondere monumenten zoals de Glanisssteen en de Liciniusstenen. Een digitaal ommetje dat zeker de moeite waard is én voor herhaling vatbaar om later in het echt ook uit te proberen!

Als je in de buurt van of in Bocholtz en/of Simpelveld woont, kan je wel nog naar een fysieke activiteit! Toeristisch Simpelveld heeft een aantal prachtige wandelroutes voor jou in de aanbieding. Houd je bij het wandelen echter wel aan de maatregelen van de overheid rondom het corona-virus. Toeristisch Simpelveld heeft overigens nog meer interessante activiteiten! Zo genoot ik van een sneak peak van een Virtual Reality presentatie van de voormalige luxe Romeinse Villa Vlengendaal zien. Bekijk hier al hun activiteiten!

Aan de slag!

Na al dat wandelen ben ik wel toe aan een paar rustigere activiteiten. Nadat ik maar liefst 15 beurten (!) nodig had om het online Romeinse Memoryspel van het Thermenmuseum te voltooien, ga ik tegen beter weten in de uitdaging aan om de Latijnse woordzoeker te volbrengen. Een succesvollere onderneming zoals je aan de afbeelding hier links ziet!

Er is in Limburg voor kinderen ook volop te doen bij het Thermenmuseum, het Limburgs Museum en Fort Museum Venlo. Daarnaast houdt het Streekmuseum Peel en Maas een wedstrijd voor de mooiste geknutselde Peelhelmen en ingekleurde Romeinenkleurplaten.

Er is in Limburg genoeg te doen in de Online Romeinenweek én dat allemaal vanuit je eigen huiskamer!