Ga naar inhoud

The making of: Online Romeinenweek pubquiz

Door Wouter Hinrichs - Deed je mee aan de eerste Online Romeinenweek pubquiz? Zo ja, superleuk als je erbij was! Mocht je de online pubquiz gemist hebben dan kan je deze altijd nog terugkijken op de facebookpagina van RomeinenNU. We kregen van enkele mensen de vraag dat ze benieuwd waren hoe wij de pubquiz hadden georganiseerd. Mede daarom neem ik je vandaag in dit verslag mee achter de schermen bij ‘The Making of: Online Romeinenweek pubquiz’.

Dit jaar kreeg de Romeinenweek een hele andere vorm die het normaal heeft: we gingen online! Door de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus werden alle grote evenementen en publieke ontmoetingsplaatsen, waaronder ook musea, verplicht afgelast of gesloten. Hoewel wij als Romeinenweek projectteam dit heel goed snapte, vonden we het wel erg jammer, met name voor al onze deelnemers die veel tijd en geld hadden gestoken in het organiseren van hun activiteiten. Omdat het compleet annuleren van de week niet echt een optie voor ons was, besloten we de eerste online editie van de Romeinenweek te lanceren! Omdat we niet wisten hoeveel organisaties deel zouden gaan nemen aan de online editie, bedachten we zelf als projectteam ook enkele activiteiten. Zo werd er vanuit RomeinenNU een knutselpakket samengesteld, organiseerde we een online speurtocht en presenteerde we de eerste Online Romeinenweek pubquiz!

Begin april gingen we van start met het maken van de quiz. We maakten een plan van aanpak en video-belden een hoop met elkaar over de details. We besloten 6 rondes te maken met verschillende thema’s, zodat iedereen een kans had om punten te scoren. Vervolgens konden we aan de slag met het bedenken van de vragen, wat ontzettend leuk was om te doen. Alle hoeken van het internet en vele boeken werden afgezocht! De rondes werden bepaald, de vragen in de presentatie geladen en het scoreformulier werd online gezet: klaar voor de quiz!

Nu kwam het leukste deel: het presenteren van de quiz! Dit bleek nog best wel een uitdaging te zijn. Ik snap redelijk wat van techniek, camera’s en computers, maar ik ben geen professionele regisseur! Gelukkig kon mijn broer Thomas mij helpen, die momenteel een opleiding volgt tot fotograaf. Met zijn professionele apparatuur bouwde we een studio in mijn keuken, compleet met spotlights en een set decor. De dag voor de pubquiz testte we de audio en de livestream meerdere keren, om er zeker van te zijn dat het tijdens de echte quiz allemaal goed zou verlopen. Vrijdag 1 mei was het dan zover: we gingen live met de Online Romeinenweek pubquiz. Na enkele problemen met de audio konden we toch van start met de quiz. We hadden een super taakverdeling: terwijl ik de pubquiz vanuit mijn keuken presenteerde, zat collega Darinka in de livestream chat en beantwoorde zij de vragen van de deelnemers. Lara en Peer hielpen mij achter de schermen mee met de technische kant van de livestream.

Tijdens de livestream hadden we veel deelnemers die allemaal enthousiast meededen en leuke opmerkingen met ons deelden. We zijn ontzettend blij over hoe de pubquiz uit eindelijk tot stand is gekomen en hoe die door jullie is ontvangen. Zo zie je maar weer, ondanks we allemaal ver weg van elkaar zitten, vieren we toch samen de Romeinse geschiedenis van Nederland!

 

Heb je de pubquiz gemist? Download dan het scoreformulier hier en bekijk hier de livestream terug om de quiz alsnog te doen!