Ga naar inhoud

Meer te weten komen over mijn eigen provincie

Door Wouter Hinrichs - De Romeinse tijd heeft mij altijd geïnteresseerd: toen ik klein was, tijdens mijn studie archeologie en nu tijdens mijn werk. Geregeld schrijf ik over of werk ik met onderwerpen uit deze tijd: het badhuis van Heerlen, Ulpia Noviomagus en de forten in Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Laatst betrapte ik mezelf er echter op dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel weet over de verhalen uit de Romeinse tijd van mijn eigen provincie: Noord-Holland.

 

Een van de deelnemers dit jaar is Oneindig Noord-Holland, een erfgoedplatform vol verhalen, activiteiten en video’s over de geschiedenis van de provincie. Zo ook de Romeinse tijd. Ik besloot een kijkje te nemen en hopelijk wat meer te leren over mijn eigen regio! Een van de verhalen uit de Romeinse tijd die te vinden is op de website gaat over de Romeinen in de Zaanstreek. In 1964 werden bij Krommenie resten van palissades teruggevonden. Het onderzoek kwam stil te leggen en werd bijna 50 jaar later, in 2010, hervat. Tijdens dit onderzoek werd sterk archeologisch bewijs gevonden dat hier in de Romeinse tijd een wachttoren gestaan moet hebben. Zo werden onder meer houten palen, fibulae (mantelspelden) en verschillende stukken aardenwerk aangetroffen!

Een ander interessant verhaal dat ik las op oneindig Noord-Holland, was de vondst van aardewerkscherf uit het Gooi! Dit is niet zomaar een ‘normale’ scherf, maar eentje waarop inscripties staan! In 1963 werd de scherf gevonden door meneer H. Schöne in het Goois Natuur Reservaat. Op de scherf staan de Latijnse letters ‘ALx’. Wat zou dit kunnen betekenen? Hoogstwaarschijnlijk zijn het de initialen van een persoon. Wie deze persoon was, hoe hij/zij heette en waarom de letters in de scherf zijn gekrast, is tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk!

Ik vond het erg leuk om te lezen over de Romeinse tijd in Noord-Holland en de verschillende voorwerpen te zien die hier in de bodem zijn gevonden. De Romeinse tijd in Noord-Holland blijft een mysterieus karakter hebben en ik denk dat we ook zeker lang niet alles weten!

Wil jij ook meer leren over de Romeinse tijd in Noord-Holland? Bekijk dan de website van Oneindig Noord-Holland en houd deze goed in de gaten, aangezien nog vele interessante en mooie verhalen volgen!