Ga naar inhoud

Een virtuele dag in Zeeland

Door Wouter Hinrichs  - Nog nooit zagen we zoveel deelnemers uit Zeeland dan in de Online Romeinenweek! Ontzettend leuk en daarnaast ook heel interessant. Zelf weet ik niet zoveel over de Romeinse geschiedenis van Zeeland. Tijdens de Online Romeinenweek besloot ik een dag virtueel door te brengen in de provincie en een kijkje te nemen bij alle activiteiten uit Zeeland!

Mijn virtuele dag vindt plaats in Colijnsplaat. Dit is een zeer interessante locatie voor iedereen die een fascinatie heeft voor de Romeinse geschiedenis van Nederland. In 1970 was dit de locatie van een spectaculaire vondst: op de Oosterschelde werden in de netten van een vissersboot de resten aangetroffen van Romeinse altaarstenen. In een grootschalig onderzoek dat volgde werden nog vele andere altaarstenen aangetroffen. Het Zeeuws Museum bood tijdens de Online Romeinenweek een leuke mini-documentaire aan over de vondst van deze altaren.

Heb je deze video gemist? Bekijk de documentaire hier!

Naast de video van het Zeeuws Museum besteedde eveneens het online erfgoedplatform Zeeuwse Ankers aandacht aan deze geschiedenis. Zo las ik meerdere verhalen over de Nehalennia altaarstenen, de Romeinen in Zeeland en de tempels van Nehalennia in Colijnsplaat en Domburg.

Ben je zelf benieuwd naar deze verhalen? Lees ze hier terug!

In Colijnsplaat is ook iets anders spannends aan de gang op het moment: de reconstructie van het Romeinse schip ‘de Caudicaria Navis’. Dit reconstructieproces, geïnitieerd door de stichting Maritime Art & Design, gaat binnenkort van start en wordt uitgevoerd door toegewijde vrijwilligers.

Houdt de stichting in de gaten voor meer nieuws over het restauratieproces!