Ga naar inhoud

De Romeinse vrijmibo

Door Lara Boon - De Romeinen staan bekend om hun decadente feesten en partijen. Aangezien het weekend is, kan ik best wat van die Romeinse sfeer naar mijn kleine studio in Utrecht brengen! Ik ging aan de slag met een paar recepten van Museumpark Orientalis. Ik koos voor de Romeinse wijn en de gevulde dadels.

Na alle benodigdheden te hebben verzameld, stond ik toch wat verbaasd te kijken. Water bij de wijn? Ik wist in mijn achterhoofd wel dat dit gebruikelijk was in de Romeinse tijd, maar werd toch wat huiverig voor de smaak. Zou het niet te … waterig zijn? Hoewel het voor de Romeinen barbaars was (in de zin van niet-Romeins) om wijn puur te drinken, vind ik wijn aanlengen met water pas barbaars! Ik kreeg direct flashbacks naar festivals met aangelengd bier, wat geen succes voor mij was (en voor niemand niet).

Ik begon met het volgen van het wijn recept. Voor de finishing touch koos ik voor kaneel, mijn favoriete specerij. Tegelijkertijd ging ik aan de slag met de dadels. Volgens het recept moest ik eerst de dadels ontpitten en daarna vullen met noten. Vervolgens moest er flink wat honing in een pan en werden de dadels kort gebakken. De Romeinse wijn was inmiddels afgekoeld en de dadels warm. Het proeven kon beginnen! De dadels smaakten heerlijk knapperig, maar ook plakkerig door de honing. Ik nam een eerste slok en mijn eerste reactie was “dit is niet verkeerd!”. Het is zeker zoet door de honing en kaneel, maar de smaak valt niet tegen. En door het vermengen met water kun je een paar glazen meer drinken! Misschien is deze wijn een betere suggestie voor festivals dan dat aangelengde bier... 

Wil je deze recepten ook thuis proberen?

Bekijk hier het recept voor Romeinse wijn en hier het recept voor de gevulde dadels.

Bekijk hier alle recepten van Museumpark Oriëntalis!

Lees hier meer over water bij de wijn.