Ga naar inhoud

Vingerafdruk in de klei

Door Eline Jonkergouw - Voor iedereen die altijd al eens een echte archeoloog wilde zijn, heeft de pop-up ArcheoHotspot in Zwammerdam de oplossing. Op het landgoed Hooge Burch stond in de Romeinse tijd een fort, Nigrum Pullum. Om dit fort stond een nederzettingsdorp, een vicus genoemd, waar de familie van de soldaten woonde, handelaren en ambachtslieden. Dit nederzettingsdorp is in de jaren zeventig van de vorige eeuw opgegraven, maar het onderzoek is nog niet volledig uitgewerkt. En daar kun je als bezoeker van de ArcheoHotspot bij helpen.

Aan de slag met aardewerk

In de tent staan verschillende tafels vol met scherven aardewerk uit verschillende delen van het Romeinse Rijk. Als bezoeker mag je meehelpen om dit aardewerk weer in elkaar te zetten. Je kunt dus echt Romeins aardewerk van bijna tweeduizend jaar oud vasthouden, bekijken en bewonderen! Al snel is er een pot bijna volledig gereconstueerd. Nu het aardewerk weer in elkaar zit, wordt het duidelijk dat het gaat om een potje om etenswaren in te bewaren. Door zelf aan de slag te gaan, komt de Romeinse geschiedenis een stukje dichterbij en kun je echt voorstellen hoe een voorwerp werd gebruikt.

Zachte klei

Naast aardewerk kan je ook aan de slag gaan met bouwmateriaal. In eerste oogopslag lijken het simpele dakpannen, maar ook dit materiaal vertelt een verhaal over de nederzetting. Zo is op enkele dakpannen nog de vingerafdrukken van een Romein te zien. Tijdens het maken van deze dakpannen heeft een Romeinse ambachtsman ze vastgepakt terwijl de klei nog zacht was. Vele eeuwen later kun je de vingerafdrukken nog steeds zien. Archeologen staan in de tent voor extra uitleg over de Romeinse tijd en over de vondsten. Elk object vertelt zijn eigen verhaal over het leven in de nederzetting in Zwammerdam en iedereen is welkom om te helpen dit te ontdekken. Samen met de archeologen onderzoek je Romeinse resten en ontdek je hoe het dagelijkse leven eruit zag in het dorp. En zo gaat iedereen naar huis met het idee dat ze even een echte archeoloog zijn geweest.