Ga naar inhoud

Verborgen verleden

Door Eline Jonkergouw - Op de plek waar nu de Grote Kerk in Elst staat stond in de Romeinse tijd een grote tempel. Hier is van buitenaf niks te zien, maar met georganiseerde rondleidingen kun je toch de tempel bekijken, voelen en bleven.

Magusanus

Na een kop thee begon leidt een enthousiaste gids ons door de kerk. We staan eerst stil bij de verschillende vondsten die de geschiedenis van deze bijzondere plek vertellen. Zo was er eerst een heiligdom in de prehistorie. Met de komst van de Romeinen in Nederland ontstond er interactie tussen Romeinen en Bataven; een stenen tempel voor Romeinse goden volgde. Eerst een relatief kleine tempel, maar later een veel grotere tempel in de zogeheten 'Gallo-Romeinse' stijl. Rond de kerk zijn verschillende objecten gevonden zoals skeletten van geofferde dieren, sieraden en aardewerk. Gelovigen offerden bijvoorbeeld kalfjes en schapen uit de regio aan de god Hercules Magusanus. Na de Romeinse tijd verviel de tempel en is er uiteindelijk een kerk bovenop gebouwd.

Fundamenten

Na de uitleg en het zien van de verschillende objecten is het eindelijk tijd om de tempel te bekijken. Met smal trapje gaan we naar de ‘kelder’ van de kerk om de tempelresten te bekijken. Gebukt onder het lage plafond lopen we langs de oude tempelstructuren. De verschillende muren zijn prachtig bewaard gebleven en elk detail is zichtbaar. Doordat de regio rond Elst een erg drassig gebied was, is de tempel gebouwd op eikenhouten heipalen. Hier bovenop zijn de kalk- en tufstenen van de tempel geplaatst. Deze stenen werden helemaal uit de Eifel gehaald met schepen om in Elst een tempel te bouwen. De bezoekers die mee zijn op de rondleiding kijken hun ogen uit.

Enthousiasme

Wanneer we de kelder verlaten merk je dat iedereen enthousiast is geworden van de tempel en niet genoeg kan krijgen van de Romeinse geschiedenis. De ene na de andere vraag wordt aan de gids gesteld en elke vraag wordt even enthousiast beantwoordt. Een enkeling van onze groep heeft al een vervolg rondleiding gepland, omdat ze deze indrukwekkende tempel nog een keer willen bewonderen. Deze reporter kan ze alleen maar gelijk geven!